recept
priprema zimnice
Najbolji recept za domaći džem od jabuka i dunja – jednostavno i ukusno
Sastojci:
Zrele jabukeZrele dunjeŠećer (25 dkg na 1 kg pasirane mase)Priprema:
Priprema voća:
Operi jabuke i dunje. Oguli ih, očisti od sjemenki i peteljki, pa nareži na manje komade.Kuhanje voća:Narezano voće stavi u šerpu i prelij s ma...
Slatko-hrskavo
Honey Butter Chips kod kuće: Grickalica koja osvaja na prvi zalogaj
Ovaj domaći snack postao je omiljen širom svijeta zbog savršene kombinacije okusa – tanko narezani krumpirići, prženi do zlatne hrskavosti, preliveni bogatom glazurom od maslaca i meda.
Rezultat je domaći čips kojem se teško odolijeva i ko...
starinski recept
Bosanski omak: zaboravljeno jelo koje miriše na djetinjstvo
Među takvim jelima, tiho i skromno, čuči jedan pravi biser naše tradicionalne kuhinje – bosanski omak.
Ovo jelo, često zaboravljeno, nekada je bilo redovni gost na stolu u skromnim, ali toplim bosanskim domovima. Nije bilo potrebe za skupi...
tradicionalni recept
Bosanski lonac – srce tradicionalne bosanske kuhinje
Ovaj specijalitet, koji se priprema u istoimenom loncu, pravi je gastronomski doživljaj za sve ljubitelje mesa i povrća.
Priprema bosanskog lonca traži malo strpljenja, ali nagrada je nevjerovatna – sočno, mekano meso u kombinaciji sa sezo...
Neodoljiva poslastica
Francuska torta od jabuka – ukusna i sočna poslastica
Idealna je za svaku priliku, a priprema je jednostavna i brza.
Sastojci:
680 g očišćenih jabuka, narezanih na tanke listiće
1 kašika Calvadosa (ili neki drugi liker po želji)
1 kašičica soka od limuna
1 šolja glatkog brašna
2 kašike...
jesenja poslastica
Topli napitak i mirisni hljeb s cimetom – savršen duo za cozy trenutke
Osim što obogaćuje jela i napitke, cimet je bogat antioksidansima i ima brojna svojstva korisna za zdravlje, zbog čega je vrijedan dodatak svakodnevnoj ishrani.
Historija cimeta – od luksuza do svakodnevnog začina
Nekada je bio rijedak i...
Trik koji štedi vreme
Zimnica gotova za 10 minuta: Recept za kisele paprike bez kuhanja i konzervansa!
Kada krene sezona pripreme zimnice, paprike su u mnogim domaćinstvima nezaobilazan izbor.
Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obr...
Domaći specijalitet
Punjeni krompiri za savršen nedjeljni ručak
Riječ je o rustikalnom specijalitetu koji priziva mirise domaće kuhinje. Pečeni krompir savršeno upija sočnost gljiva i miris začina, dok slanina i sir daju onaj završni, neodoljivi šmek.
Posebna čar ovog jela je u tome što ga možete poslu...
neizostavna zimnica
Ajvar: Sve što trebate znati o kralju zimnice
Ajvar je nezaobilazan dio balkanske kuhinje i jedan od najomiljenijih namaza koji se pravi u kasno ljeto i jesen, kada su paprike najsočnije i najmirisnije. Bilo da ga mažeš na kruh, poslužuješ uz meso ili jedeš kašikom direktno iz tegle, a...
Slatki recept
Zdravi zalogajčići od banana i kikiriki putera
Priprema je vrlo lagana i brza i uživat ćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
3 zrele banane80g maslaca od kikirikija80g čokoladnih kapi2 kašike kokosovog ulja
Priprema:
Narežite banane
Banane ogulite i izrežite na kolutiće debljine otpril...
Slatki klasik
Munchmallow kolač – mek, čokoladan i neodoljiv
Sastojci:
Za koru:
7 žumanaca
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 prašak za pecivo
20 kašika mlijeka
10 kašika ulja
Za kremu:
7 bjelanaca
12 kašika šećera
5 kašika kakaa
Za glazuru:
100 g margarina
100 g čokolade za ku...
lagani ručak ili večera
Punjene tikvice u obliku čamaca: Lagano, zdravo i kremasto jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Ovo jelo je odličan način da iskoristite sezonske tikvice, a zahvaljujući pilećem mesu, dobija na hranjivosti i aromi.
Sastojci:
ulje
2 glavice crnog luka
2 čena bijelog luka
4–5 tikvica
2 pileća filea
aleva paprika, so, biber
keč...
recept za predjelo
Neodoljive slane kuglice sa sirom i šunkom: Savršeno predjelo za svaku priliku
Ove sočne pileće kuglice sa feta sirom, kiselim krastavcima i kockicom šunke u sredini pravi su hit među zalogajima, bilo da ih služite na porodičnom ručku ili svečanoj večeri.
Sastojci:
400 g pilećeg bijelog mesa
250 g feta sira
4 ki...
recept
Namaz od pečene paprike: Ukusna domaća delicija gotova za manje od sat vremena
Jednostavan za pripremu, pun okusa i savršen kao predjelo, prilog ili namaz za hljeb, posebno uz domaću pogaču ili svježe prepečeni tost.
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg mesnatih crvenih paprika2 ljute paprike2 čena bijelog luka60 g mljevenih...
lagani desert
Hladni žele od breskve i jagode – osvježavajuća ljetna poslastica
Lagan, voćan i jednostavan za pripremu, ovaj desert nije klasičan kolač, ali svojim izgledom i okusom lako može zasjeniti i najfinije torte.
Sočne breskve i mirisne jagode
Breskve daju nježnu, baršunastu notu, dok jagode unose svježinu i...
recept
Neodoljivo čokoladna, lagana i kremasta torta za sve prilike
Ova torta s čokoladnim mrvicama donosi savršenu kombinaciju mekanog biskvita, čokoladne kreme i pjenaste slatke pavlake. Idealna je za rođendane, vikend druženja ili kad jednostavno želite ugoditi nepcu.
Sastojci
Biskvit
100 g gorke čo...
Zdravi zalogaj
Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put
Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.
Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom...
recept
Uštipci s grožđicama: Tradicionalni recept s modernim twistom
Ovi mekani, sočni i pomalo slatki uštipci s grožđicama savršen su izbor za doručak, užinu ili desert.
Sastojci:
375 g brašna
25 g svježeg kvasca
2 kašike šećera
1/8 l mlakog mlijeka
½ kašičice soli
3 jaja
4 kašike grožđica
4 kaši...
bosanska kuhinja
Sogan-dolma: Tradicionalni okus koji vraća u djetinjstvo
Iako izgleda skromno, riječ je o pravoj deliciji koja spaja luk, meso i rižu u savršen sklad.
Recept u nekoliko koraka
Manje glavice crvenog luka prokuhaju se kako bi se mogle lako razdvojiti na ljuske.
Nadjev se pravi od mljevene govedi...
jednostavni recepti
Domaći sladoled na štapiću – Ukusno, osvježavajuće i bez aditiva
Uz pomoć jednostavnih plastičnih kalupa, lako možete napraviti sladoled na štapiću koji izgledom i teksturom nimalo ne zaostaje za kupovnim, a ukus mu je često i bolji.
U nastavku donosimo tri provjerena recepta za domaći sladoled: od vani...