recept
Pripremite još danas!
Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade
Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti n...
Pripremite za ručak
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.
Sastojci (za 4 osobe)
300 g basmati riže
400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
2 srednje luka...
italijanski stil
Recept zbog kojeg će i djeca zavoljeti ribu: Špagete sa kuglicama od skuše
Sastojci
1 x 400 g konzerva bijelog graha (cannellini)200 g bijelog hljeba (narezani)1 limun2 x 125 g konzerve skuše u suncokretovom ulju300 g suhih špagetaMaslinovo ulje2 čehna bijelog luka2 x 400 g konzerve pelata (paradajza)80 g miješan...
Pripremite s nama!
Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
To je sushi koji se jede rukama, bez imalo formala, savršena kombinacija slobode i tradicionalnih okusa. Zamislite tanke listove tamnozelenih nori algi u koje se s ljubavlju umotava hrskava, blago ljepljiva riža, a zatim se unutar njih skri...
Imamo recept!
Zlatna kora, srce od sirupa: Basbousa - sočni kolač od griza s bademima
Basbousa – griz torta natopljena cvjetnim sirupom. Basbousa je koncentrat sjevernoafričkog užitka: sočna struktura griza, bogato natopljena sirupom od ružine vodice i limuna, s notom kokosa i badema.
Sastojci (za pleh 20x30 cm)
Za tijesto...
Italijanski desert
Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i...
Recept iz prošlosti
Porodična tradicija stara 2.000 godina: Minestrone iz srca antičkog Rima
Minestrone u Italiji uživa kultni status, a arheolozi su otkrili da su ga stanovnici Pompeja jeli još prije dvije hiljade godina. Tada je to bila jednostavna, siromašna supa pripremana od ostataka povrća i raznih dostupnih namirnica. Ime do...
Pripremite s nama
Hrskava karamela, glatka krema i ledena jagoda - Crème brûlée na francuski način
Ovaj klasik, uz dodatak domaćeg sladoleda od jagode, svježeg voća i blage kiselosti borovnice, dobiva potpuno novo gurmansko ruho. Hrskava karamela, svilena krema i hladno voćno osvježenje čine ga idealnim desertom za sve sezone.
Sastojci...
Slojevi okusa
Samo za gurmane: Chili con carne - teletina u vatrenom zagrljaju začina
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojc...
Osvježite se
Ako sreća ima okus, onda je to domaći sladoled od jagoda
Ovaj recept slavi prirodnu slatkoću svježeg voća i kremastu teksturu, savršenu za uživanje u proljetnim i ljetnim danima.
Sastojci
300 g svježih, zrelih jagoda
200 ml hladnog vrhnja za šlag
150 ml punomasnog mlijeka
100 g finog šećer...
recept
Teriyaki wok s piletinom: Egzotika na vašem tanjiru za 15 minuta
Pripremite ovo jelo za nekoliko minuta, a užitak je zagarantovan!
Sastojci (za 2 osobe):
300 g pilećih prsa, narezanih na tanke trakice
150 g kupusa, tanko narezanog
100 g mahuna zelenih, očišćenih i prepolovljenih
100 g tikvica, nar...
kreativan i atraktivan
Slatki zalogaj koji izgleda previše dobro da bi bio stvaran
Sastojci:
250 g petit beurre keksa
30 g mljevenih badema
3 kašičice kakao praha
3 kašičice šećera u prahu
75 g maslaca
120 ml mlijeka
čokoladne pahuljice za dekoraciju
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Sameljite keks...
Mekani zalogaji
Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu
Chiles en nogada su gastronomski klasik i jestivi simbol meksičkog identiteta. U zelenoj punjenoj poblano paprici, bijelom orahovom umaku i rubin crvenim zrnima nara spajaju se kultura, historija i duboka tradicija.
Jelo se servira hladno...
brza priprema
Kralj turskih pita: Lahmacun - savršenstvo začina i mesa u svakom zalogaju
Ova turska pita, poznata i kao "turska pizza", spaja sočno meso, začine i tanko tijesto u savršenoj ravnoteži.
Sastojci
Tijesto:
250 g brašna
150 ml tople vode
7 g suhog kvasca
1 kašika maslinovog ulja
Sol, šećer
Smjesa:
20...
Pripremite još danas!
Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice
Kad ih gricnete, prvo vas pozdravi svilenkasti sloj tamne čokolade, zatim nježna marcipanova sredina, a onda pregršt pistacija i vanilije.
Šta vam je potrebno?
18 do 20 komada
Sastojci:
Za punjenje:
80 g neslanih, oguljenih pistacija...
I da, imamo recept!
Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom
Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti t...
Ne oprašta greške
Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu
Jelo se servira kao glavno, uz redukciju vina, demi-glace ili finu kremu na bazi pečenja.
Sastojci (za 4 porcije):
Meso:
800 g goveđeg filea (centralni dio, očišćen)
So i svježe mljeveni biber
Maslinovo ulje za pečenje
1 kašika dijo...
Vaš novi omiljeni desert
Zlatni zalogaji užitka: Mini američke pite s jagodama i vanilijom
Savršene su za svaku priliku – od opuštenih ljetnih večeri do elegantnih okupljanja, a uz samo tri jednostavna koraka, možete uživati u ovoj slastici u tren oka.
Sastojci
Za koru:
½ šoljice glatkog brašna
1 kašika šećera
½ kašike sol...
Zlatni recept
Turski chef otkriva recept za sočnu baklavu s pistacijama i sladoledom od vanilije
Uz savršeno ravnotežu hrskavih slojeva baklave, bogatih pistacija i kremastog sladoleda, ovaj desert nas vraća u prošlost, ali s modernim dodirom.
Sastojci
Za baklavu:
500 g tankih kora za baklavu (filo tijesto)
200 g pistacija (olju...
jednostavna priprema
Empanade za samo nekoliko minuta: Sočni jastučići punjeni mesom i začinima
Pirjana junetina, crveni luk, dimljena paprika, kumin i trag čilija. Sočno, bogato, gotovo slano-slatko. Kao da jedete tango.
Sastojci za 12 empanada
350 g mljevene junetine
1 veliki crveni luk
2 čehna bijelog luka
1 crvena paprika...