priprema
Video
Hajrudin Šišić donosi kremasti Magnolia puding: Lagani ljetni desert s potpisom bh. influensera
Njegov Magnolia ljetni puding savršena je interpretacija laganog, osvježavajućeg i kremastog desertnog užitka koji će osvojiti sve sladokusce.
Tajna leži u spoju jednostavnih sastojaka i neodoljivih tekstura
Ovaj puding je igra tekstura i...
Pripremite s nama
Gelato al Limone mami na još jednu porciju
Danas pripremamo Gelato al Limone - desert koji pri svakom zalogaju donosi miris juga Italije, šapat mora i osvježavajući zagrljaj mediteranskog sunca.
Za razliku od industrijskih sladoleda, gelato se priprema s manje masnoće i zraka, što...
Imamo recept
Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak
Idealno jelo za svečane prilike poput Bajrama, koje spaja sočnost, začinjenu aromu i hrskavu teksturu.
Sastojci
500 g tankih kora za pitu (jufka)
400 g mljevene govedine ili janjetine
1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
2 čehna bij...
Slani klasik
Kad prhko tijesto i dimljena nota zavladaju kuhinjom: Quiche Lorraine koji svi vole
Ovaj slani francuski tart, porijeklom iz pokrajine Lorraine, više je od obične pite. Poziv je na uživanje, na mirisnu pauzu za ručak, pa čak i na neki vikend brunch.
Savršeno izbalansiran spoj jaja, vrhnja, topljenog sira i piletine, sve t...
Okusi djetinjstva
Bijela čokolada i vanilija u najkremastijem cheesecakeu
To je mjesto okusa, gdje se baršunasta bijela čokolada susreće s intenzivnim notama prave vanilije. Svaki zalogaj topi se u ustima kao kapljica slatke elegancije. Nije pretenciozan, ali jest profinjen – desert koji jednako dobro pristaje na...
I da, imamo recept
Kad se susretnu bosiljak i pinjoli, nastaje pesto za pamćenje
Zelena svježina bosiljka, kremoznost pinjola i snaga parmezana, spojeni u savršen balans uz zlatne rezance špageta. Ovo je recept koji se ne zaboravlja i koji nikad ne razočara.
Sastojci za 2 osobe:
Za pesto:
40 g svježeg bosiljka (sam...
Pripremite još danas!
Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade
Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti n...
Pripremite za ručak
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.
Sastojci (za 4 osobe)
300 g basmati riže
400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
2 srednje luka...
Pripremite s nama!
Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
To je sushi koji se jede rukama, bez imalo formala, savršena kombinacija slobode i tradicionalnih okusa. Zamislite tanke listove tamnozelenih nori algi u koje se s ljubavlju umotava hrskava, blago ljepljiva riža, a zatim se unutar njih skri...
Italijanski desert
Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i...
Slojevi okusa
Samo za gurmane: Chili con carne - teletina u vatrenom zagrljaju začina
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojc...
brza priprema
Kralj turskih pita: Lahmacun - savršenstvo začina i mesa u svakom zalogaju
Ova turska pita, poznata i kao "turska pizza", spaja sočno meso, začine i tanko tijesto u savršenoj ravnoteži.
Sastojci
Tijesto:
250 g brašna
150 ml tople vode
7 g suhog kvasca
1 kašika maslinovog ulja
Sol, šećer
Smjesa:
20...
I da, imamo recept!
Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom
Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti t...
Ne oprašta greške
Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu
Jelo se servira kao glavno, uz redukciju vina, demi-glace ili finu kremu na bazi pečenja.
Sastojci (za 4 porcije):
Meso:
800 g goveđeg filea (centralni dio, očišćen)
So i svježe mljeveni biber
Maslinovo ulje za pečenje
1 kašika dijo...
Za samo nekoliko minuta!
Mille Feuille: Hrskavi desert s kremom i jagodama za proljetne užitke
S nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti pravo kulinarsko remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste. Ova verzija obogaćena jagodama donosi pravi proljetni ugođaj, a priprema traje svega 30 minuta.
Sastojci za 5 osoba...
Slojevi topline i užitka
Mesni tortellini u kremastom sosu: Raskoš okusa iz srca italijanske kuhinje
Savršeni za trenutke kada želite da vaš obrok izgleda kao iz firentinske trattorije, a priprema traje kraće nego što završi vaša espresso playlista.
Sastojci
250 g svježih tortellina (sir ili meso)
1 kašika maslinovog ulja
2 čehna bi...
Voćna svježina
Panna cotta s jagodama, vanilijom i mentom: Klasik s mirisom ljeta
Riječ je o desertu koji osvaja i izgledom i okusom – nježno, a sigurno.
Sastojci (za 4 porcije)
500 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
1 mahuna vanilije (ili 1 kašika ekstrakta)
3 lista želatine
200 g svježih jagoda
1 kašika šećera u pr...
francuska kuhinja
Recept Nathana Anthonyja: Napravite savršeno lisnato tijesto za kroasane
Ovaj recept donosi klasičan okus pariških pekara, uz detaljan, ali pristupačan postupak izrade.
"Treba malo strpljenja, ali rezultat? Vrijedan svake minute", poručuje Nathan.
Sastojci koji su vam potrebni za ovo tradicionalno pecivo: ...
Spremna za bebu?
Pripremi tijelo za najvažniju ulogu: Vježbe koje olakšavaju porod
Evo nekoliko ključnih vježbi koje mogu poboljšati vašu kondiciju i podržati zdravu trudnoću.
Rješavanje prethodnih povreda i problema
Prije trudnoće važno je riješiti eventualne hronične bolove, poput problema s leđima, kukovima ili išija...
nije kao klasična
Prava italijanska polenta: Recept koji je prenosila svaka baka
Često povezujemo ovo jelo s modernim varijantama, ali polenta ima duboko ukorijenjenu historiju u italijanskim kuhinjama, koja se prenosi s generacije na generaciju. Ako želite naučiti pripremiti pravu, autentičnu polentu, dovoljna je samo...