hrana
Italijanski desert
Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i...
Slojevi okusa
Samo za gurmane: Chili con carne - teletina u vatrenom zagrljaju začina
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojc...
Planirajte na vrijeme
Gdje putovati u junu? Top 3 svjetske destinacije po izboru National Geographica
Prema izboru National Geographica, ovo su tri vrhunske destinacije koje su u junu izbjegle sve nepovoljne vremenske ekstreme, a do kojih možete lako stići bez obzira na to gdje se trenutno nalazite u svijetu.
1. Švedska - pod zlatnim svjet...
recept
Teriyaki wok s piletinom: Egzotika na vašem tanjiru za 15 minuta
Pripremite ovo jelo za nekoliko minuta, a užitak je zagarantovan!
Sastojci (za 2 osobe):
300 g pilećih prsa, narezanih na tanke trakice
150 g kupusa, tanko narezanog
100 g mahuna zelenih, očišćenih i prepolovljenih
100 g tikvica, nar...
Mekani zalogaji
Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu
Chiles en nogada su gastronomski klasik i jestivi simbol meksičkog identiteta. U zelenoj punjenoj poblano paprici, bijelom orahovom umaku i rubin crvenim zrnima nara spajaju se kultura, historija i duboka tradicija.
Jelo se servira hladno...
Donosimo recept!
Crêpes s jabukama, karamelom i cimetom: Savršena proljetna poslatica
Ovaj recept donosi savršen spoj sočnih jabuka, začinjenog cimeta i bogate karamele u nježnom francuskom crêpesu, koji je idealan za proljetne dane. Brzo i lako pripremljen, ovaj desert možete poslužiti kao topli užitak nakon obroka ili kao...
Raste brzo
Balkon postaje azijska tržnica: Posadite Thai bosiljak koji unosi egzotične okuse u svako jelo
S njegovim intenzivnim mirisima anisa i klinčića, ne čudi što je postao ključni sastojak u azijskoj kuhinji. Međutim, osim što je začin – on je prava biljka za balkon, idealna za ljubitelje autentičnih okusa i mirisa.
Kako ga uzgajati?
Th...
Šta ako Španci imaju pravo?
Maslinovo ulje i riba s pet mjeseci: Mediteranski pristup koji sve više dobija podršku stručnjaka
Ova praksa, iako zvuči radikalno, dio je šire mediteranske filozofije ishrane koja počiva na svježim i prirodnim sastojcima, čak i u najranijoj dobi.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), isključivo dojenje preporučuje...
Pripremite još danas!
Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice
Kad ih gricnete, prvo vas pozdravi svilenkasti sloj tamne čokolade, zatim nježna marcipanova sredina, a onda pregršt pistacija i vanilije.
Šta vam je potrebno?
18 do 20 komada
Sastojci:
Za punjenje:
80 g neslanih, oguljenih pistacija...
I da, imamo recept!
Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom
Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti t...
Ne oprašta greške
Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu
Jelo se servira kao glavno, uz redukciju vina, demi-glace ili finu kremu na bazi pečenja.
Sastojci (za 4 porcije):
Meso:
800 g goveđeg filea (centralni dio, očišćen)
So i svježe mljeveni biber
Maslinovo ulje za pečenje
1 kašika dijo...
Za samo nekoliko minuta!
Mille Feuille: Hrskavi desert s kremom i jagodama za proljetne užitke
S nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti pravo kulinarsko remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste. Ova verzija obogaćena jagodama donosi pravi proljetni ugođaj, a priprema traje svega 30 minuta.
Sastojci za 5 osoba...
Sloboda u prehrani
Djeca koja sama biraju hranu su sretnija
Studija provedena na Univerzitetu Cornell pokazala je da djeca koja sama biraju obroke manje pate od anksioznosti u vezi s hranom, a samim tim su i manje sklona prejedanju ili razvoju nezdravih prehrambenih navika u budućnosti.
Zdravije...
Spremni za avanturu?
Mjesto bez turista: Ovdje ste sami, a so u kosi i mir u duši dolaze kao bonus
Ovo je Portugal bez filtera, bez gužvi, bez lažnog osmijeha. Samo litice, miris soli i čista sloboda.
Hrana je ovdje iskrena i instinktivna. U restoranu A Barca Tranquitanas poslužuju se percebes (morski prsti), hobotnica s krompirom u m...
Ne traži puno vremena
Arancini al Ragù: Precizno, prženo, sočno — Sicilija u jednom zalogaju
Hrana koju ne jedete, nego doživljavate.
Sastojci
500 g arborio riže
Šafran, maslac, pecorino sir
200 g mljevene junetine
100 ml pasate, 50 g graška
Bijelo vino, luk, začini
Brašno, jaja, krušne mrvice
Ulje za prženje
Pripre...
Šta tijelo zapravo pamti?
Kilogrami se vraćaju jer tijelo pokušava preživjeti
“Kad tijelo prepozna kalorijski deficit kao prijetnju, ono usporava metabolizam i prelazi u stanje očuvanja energije", objašnjava dr. Jelena Kostić, nutricionistica i stručnjakinja za poremećaje u ishrani.
“U tom trenutku, tijelo ne zna da...
daleko od turističke vreve
Mediteranski kutak u Sloveniji koji podsjeća na Cinque Terre, a turisti ga tek trebaju otkriti
Svojim šarenim fasadama i starim venecijanskim palačama, nalikuje na razglednicu iz italijanskih ribarskih sela.
Međutim, umjesto gužve turista i selfija s razglednih tačaka, ovdje vas dočekuje mir i šarm pravog mediteranskog života....
Gotovo za nekoliko minuta!
Jaja s paradajzom i sirom – hrskava tava puna topline
Donji sloj je hrskav i zapečen, unutrašnjost sočna i vruća, a sir se topi baš kako treba. Sve ostaje u jednoj tavi i na stolu.
Sastojci (za 2 osobe):
4 svježa jaja
2 zrela paradajza
100 g sira (feta, mozzarella, kačkavalj ili kombinac...
Jutarnje borbe
Nakon ovog trika, vaše dijete nikad više neće preskočiti doručak
Stručnjaci, uključujući nutricioniste i psihologe, slažu se da postoji nekoliko efikasnih strategija koje mogu pomoći da doručak postane privlačan za djecu i, što je još važnije, osiguraju da dobiju sve potrebne hranjive tvari.
Jedan od na...
Na jugu Hrvatske
Ston: Tamo gdje život teče poput vina, zidine pričaju, a svaki zalogaj otkriva Mediteran
U ovom mini vodiču donosimo lifestyle izlet za dušu i nepce, s cijenama, lokacijama i jednom nogom u dubokim valovima.
Grad u kojem se vrijeme topi sporije nego maslac na dalmatinskom suncu – postao je prava hedonistička oaza na jugu Hrvat...