Nema ničeg boljeg od mirisa svježeg peciva koji se širi kuhinjom ujutro.
Posebna čar upravo leži u trenutku kada iz rerne izvadite zlatno pečene kroasane čiji slojevi putera stvaraju savršenu ravnotežu između hrskave kore i mekane unutrašnjosti.
Za pripremu ovih poslastica ne trebate profesionalnu opremu. Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo strpljenja i želja da sebi priuštite doručak koji može promijeniti cijeli dan.

Temelj uspjeha svakog kroasana je dobro pripremljeno tijesto.
Svježi kvasac u kombinaciji s toplim mlijekom osigurava mekoću i prozračnost, dok pažljivo uvaljani slojevi maslaca daju karakterističnu strukturu.
Tijesto se razvalja, premaže maslacem i slaže u slojeve – upravo oni, nakon pečenja, daju kroasanima prepoznatljivu teksturu.
Nakon što tijesto naraste, oblikuje se u trokute, vrhovi se lagano zarežu, a zatim se svaka porcija uvija prema osnovi.
Prije pečenja, kroasane je preporučljivo premazati jajetom, a po želji posuti susamom ili krupnim šećerom. Rerna ih pretvara u zlatno-pečene delicije, savršene za uživanje dok su još tople.
@maja_jalsovec Kroasani su za mene savršenstvo koje je teško nadmašiti ali ako se upustite u pustolovinu pravljenja istih imajte puno strpljena i dajte im puno pažnje. Sastojci 500 g glatkog brašna 60 g šećera 12 g soli 10 g suhog kvasca 130 ml mlijeka 130 ml vode 20 g maslaca sobne temperature maslac za laminiranje - 250 g Ono što je najbitnije je paziti na temperaturu. I tijesto i maslac moraju stalno biti hladni. U videu sam pokazala samo 2 preklopa jer sam zaboravila upaliti kameru na trećem preklopu. Prije svakog preklopa tijesto mora biti u frizeru 15 min i 30 min u frižideru. Kada dižete kroasane na dno pećnice stavite zdjelicu sa toplom vodom i mjenjajte ju svakih pola sata. Kroasane pecite 8 min na 190 stupnjeva a onda oko 12-15 min na 160 stupnjeva. Sretno! #kroasani #croissant #maslac #recept #pastry ♬ original sound - Maja Jalšovec
Kroasane možete poslužiti na više načina: jednostavno s maslacem i domaćim džemom, s čokoladnim nadjevom ili u slanim varijantama sa sirom i šunkom. Da bi doručak bio potpun, uz njih idealno idu svježe cijeđeni sok od naranče ili šalica omiljene kafe.
View this post on Instagram
Ovi domaći kroasani nisu samo hrana – oni su mali ritual koji jutro čini posebnim, a kuhinju toplom i mirisnom, poput pravih pariških pekara.