ramazanska trpeza

Jordanska iftar tradicija: Falafel i mansaf - sočna jela za tople ramazanske noći

Autor: Žene.ba
Jordanska iftar tradicija: Falafel i mansaf  - sočna jela za tople ramazanske noći
Foto: Shutterstock

Jordanska kuhinja, prepunjena začinima, aromama i bogatstvom povrća i mesa, nudi izvanstvene okuse koji su savršeni za ramazansku trpezu. 

Ako želite u svoj iftar unijeti dašak Jordana, donosimo vam nekoliko klasičnih jela koja će obogatiti vašu večeru.

Predjelo: Falafel

Sastojci:

  • 1 šoljica suhog graška
  • 1 crveni luk
  • 2 čehna bijelog luka 
  • 1/2 šoljice svježeg peršuna
  • 1/4 šoljice kvasca u prahu
  • 1 kašika kuminovog praha
  • 1/2 kašike mljevene paprike
  • So i biber
  • Ulje za prženje

Priprema:

1. Samljeti grašak, mladi luk, bijeli luk i peršun u blenderu dok se ne dobije gusta smjesa.

2. Dodati kvasac, kumin, mljevenu papriku, so i biber, dobro promiješati i oblikovati male kuglice ili pljeskavice.

3. Pržiti ih u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi.

4. Poslužite uz tahini umak ili jogurt.

Ovi hrskavi falafeli savršen su početak za vaš iftar, bogati začinima i nevjerovatnog pikantnog okusa.

Glavno jelo: Mansaf

Sastojci:

  • 1 kg janjećeg mesa
  • 2 šoljice riže
  • 1/2 šoljice jogurta (po mogućstvu fermentiranog)
  • 1/2 šoljice ghee maslaca
  • 1 kašika mljevenog kardamoma
  • 1 kašika mljevene kurkume
  • So i biber 
  • Prženi bademi i pinjoli za dekoraciju

Priprema:

1. Janjeće meso kuhajte u vodi s začinima dok ne postane mekano. U međuvremenu, skuhajte rižu i pomiješajte je s malo ghee maslaca.

2. Na kraju, u posebnoj posudi zagrijte jogurt i pomiješajte ga s malo tekućine od mesa. Na platu za posluživanje stavite rižu, preko nje stavite kuhano meso, a sve prelijte jogurtom. Na vrh stavite pržene bademe i pinjole.

Mansaf je jordanska nacionalna jela i simbol gostoljubivosti, savršen izbor za glavno jelo vašeg iftara.

Desert: Kunafa

Sastojci:

  • 200 g kadaif tijesta (tanko narezano)
  • 250 g neslanog sira (idealno mozzarella)
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 kašika ružine vode (opcionalno)

Priprema:

1. U zagrijanom maslacu prepržite kadaif tijesto dok ne postane zlatno smeđe. U međuvremenu, pripremite sirup od šećera i vode, dodajte ružinu vodu za dodatnu aromu.

2. Na dno vatrostalne posude stavite polovicu prženog kadaifa, zatim složite sir, pa pokrijte ostatkom tijesta. Pecite u rerni na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.

Prelijte sirupom i ostavite da se hladi nekoliko minuta prije serviranja.

Kunafa je slatki desert koji dolazi iz Jordana i drugih zemalja Bliskog istoka, savršen za kraj obroka.

Piće: Laban

Sastojci:

  • 1 šoljica jogurta
  • 1 šoljica hladne vode
  • So po ukusu

Priprema:

Pomiješajte jogurt, vodu i so u blenderu dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Ovaj osvežavajući napitak je idealan za konzumiranje tokom ramazana, jer je bogat probioticima i pomaže u hidrataciji.

Ova jela donose autentične okuse Jordana, ujedinjujući bogatstvo tradicije i ljubavi u svakom zalogaju, stvarajući savršen ugođaj za zajedničke trenutke i duhovni mir za vrijeme ramazana.

Uživajte u svom iftaru i neka vam svaki obrok bude prilika za slavlje života, porodice i dobre hrane!