moderni pristup starom receptu

Chef Saša Zoranović: Kvrguša koja ga je odvela među top 10 kuhara svijeta

Autor: A. De
Chef Saša Zoranović: Kvrguša koja ga je odvela među top 10 kuhara svijeta
Foto: Žene.ba

Na prestižnom kulinarskom takmičenju Chef of the World 2025, bosanski chef Saša Zoranović ostvario je izuzetan uspjeh ušavši u Top 10 najboljih kuhara svijeta.

Predstavivši autentično domaće jelo, modernizovanu verziju tradicionalne kvrguše, šef kuhinje iz restorana Toplik u Istočnom Sarajevu ostavio je snažan utisak na međunarodni žiri i brojne kulinarske velikane.

Kvrguša kao street food za svjetsku scenu

Na zadanu temu "street food", Zoranović je odlučio odgovoriti bosanskim klasikom – kvrgušom, ali u modernoj interpretaciji. Kroz rustikalni spoj krompira, piletine i jogurt-tijesta, dodao je i nježne arome mente, sve servirano u individualnim kalupima, nalik restoranima s Michelinovim preporukama.

"Htio sam da pokažem da i jednostavna, iskonska jela iz naše kuhinje mogu stati rame uz rame s najsofisticiranijim svjetskim specijalitetima", izjavio je chef Saša za naš portal.

Od Pala do svjetske pozornice

Saša Zoranović je srednju školu završio na Palama, a svoje kulinarsko znanje "brusio" je širom regiona – od Crne Gore i Hrvatske do Njemačke. Danas, kao šef restorana Toplik, dijeli iskustvo sa mladim kuharima i promoviše autentičnu bosansku kuhinju kroz inovativan, ali poštovanja vrijedan pristup.

"Kuhanje je ljubav, disciplina i istraživanje. Svako jelo je priča, i svako može da nauči – ako ima volje i strpljenja", poručuje.

Misija: Michelin i dalje...

Iako Michelinova zvjezdica još nije stigla u Bosnu i Hercegovinu, Saša vjeruje da će uskoro i to doći na red.

On i njegov kolega Nihad već rade na formiranju tima za Svjetsku kulinarsku olimpijadu, gdje planiraju još ozbiljnije predstaviti Bosnu i Hercegovinu  na globalnoj sceni.

"Zaslužujemo da budemo prepoznati. Imamo talente, imamo priču – samo treba da vjerujemo u sebe i da se usudimo takmičiti", dodaje Zoranović. 

Inspiracija mladima i poruka školama

Chef Saša ne zaboravlja svoje početke, ni značaj mentora i podrške. Ističe da je za uspjeh potrebna posvećenost, trud i volja, ali i sistemska podrška školstva i države, kako bi mladi kuhari imali priliku pokazati svoj talenat na svjetskim takmičenjima.

Recept za Sašinu kvrgušu

U našem videu ekskluzivno otkriva svoj moderni pristup starom receptu, korak po korak, uz savjete koje koriste profesionalni kuhari. Naučite kako da napravite sočne pileće batake, hrskavu i mekanu podlogu od krompira i brašna, te osvježavajući dodatak od pavlake i mente.

Sastojci:

  • Mladi krompir – 550 g
  • Brašno T-400 – 250 g
  • Prašak za pecivo – 10 g
  • So – 30 g
  • Mljeveni biber – 5 g
  • Pileći bataci – 20 kom
  • Punomasna pavlaka – 300 g
  • Jogurt (2,8%) – 1 l
  • Menta – 10 g
  • Čili paprika – 6 g
  • Jaja – 4 kom

Način pripreme:

Peći u rerni na 180°C, 15 minuta.

Chef u videu korak po korak prikazuje pripremu smjese, pečenje bataka s minimalno ulja te spajanje sastojaka u jedinstveno tradicionalno jelo s modernim zaokretom.