Chef Saša Zoranović: Kvrguša koja ga je odvela među top 10 kuhara svijeta
Na prestižnom kulinarskom takmičenju Chef of the World 2025, bosanski chef Saša Zoranović ostvario je izuzetan uspjeh ušavši u Top 10 najboljih kuhara svijeta.
Predstavivši autentično domaće jelo, modernizovanu verziju tradicionalne kvrguše, šef kuhinje iz restorana Toplik u Istočnom Sarajevu ostavio je snažan utisak na međunarodni žiri i brojne kulinarske velikane.
View this post on Instagram
Kvrguša kao street food za svjetsku scenu
Na zadanu temu "street food", Zoranović je odlučio odgovoriti bosanskim klasikom – kvrgušom, ali u modernoj interpretaciji. Kroz rustikalni spoj krompira, piletine i jogurt-tijesta, dodao je i nježne arome mente, sve servirano u individualnim kalupima, nalik restoranima s Michelinovim preporukama.
"Htio sam da pokažem da i jednostavna, iskonska jela iz naše kuhinje mogu stati rame uz rame s najsofisticiranijim svjetskim specijalitetima", izjavio je chef Saša za naš portal.
Od Pala do svjetske pozornice
Saša Zoranović je srednju školu završio na Palama, a svoje kulinarsko znanje "brusio" je širom regiona – od Crne Gore i Hrvatske do Njemačke. Danas, kao šef restorana Toplik, dijeli iskustvo sa mladim kuharima i promoviše autentičnu bosansku kuhinju kroz inovativan, ali poštovanja vrijedan pristup.
"Kuhanje je ljubav, disciplina i istraživanje. Svako jelo je priča, i svako može da nauči – ako ima volje i strpljenja", poručuje.
Misija: Michelin i dalje...
Iako Michelinova zvjezdica još nije stigla u Bosnu i Hercegovinu, Saša vjeruje da će uskoro i to doći na red.
On i njegov kolega Nihad već rade na formiranju tima za Svjetsku kulinarsku olimpijadu, gdje planiraju još ozbiljnije predstaviti Bosnu i Hercegovinu na globalnoj sceni.
"Zaslužujemo da budemo prepoznati. Imamo talente, imamo priču – samo treba da vjerujemo u sebe i da se usudimo takmičiti", dodaje Zoranović.
Inspiracija mladima i poruka školama
Chef Saša ne zaboravlja svoje početke, ni značaj mentora i podrške. Ističe da je za uspjeh potrebna posvećenost, trud i volja, ali i sistemska podrška školstva i države, kako bi mladi kuhari imali priliku pokazati svoj talenat na svjetskim takmičenjima.
Recept za Sašinu kvrgušu
U našem videu ekskluzivno otkriva svoj moderni pristup starom receptu, korak po korak, uz savjete koje koriste profesionalni kuhari. Naučite kako da napravite sočne pileće batake, hrskavu i mekanu podlogu od krompira i brašna, te osvježavajući dodatak od pavlake i mente.
Sastojci:
- Mladi krompir – 550 g
- Brašno T-400 – 250 g
- Prašak za pecivo – 10 g
- So – 30 g
- Mljeveni biber – 5 g
- Pileći bataci – 20 kom
- Punomasna pavlaka – 300 g
- Jogurt (2,8%) – 1 l
- Menta – 10 g
- Čili paprika – 6 g
- Jaja – 4 kom
Način pripreme:
Peći u rerni na 180°C, 15 minuta.
Chef u videu korak po korak prikazuje pripremu smjese, pečenje bataka s minimalno ulja te spajanje sastojaka u jedinstveno tradicionalno jelo s modernim zaokretom.