Tražite lagan, ukusan i zdrav obrok koji se priprema za manje od pola sata? Bulgur je savršen izbor, hranljiv, svestran i idealan za tople dane.
Bulgur je tradicionalna namirnica orijentalne kuhinje, napravljena od djelimično skuhane, osušene i zdrobljene pšenice.
Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a zbog niskog glikemijskog indeksa odličan je i za one koji paze na ishranu. Ova jednostavna salata s bulgurom prepuna je svježih sastojaka i idealna za lagani ručak ili prilog uz roštilj.
Potrebni sastojci:
- 2 čaše bulgura
- 2 čaše vode
- 2 krastavca
- 2 paradajza
- Peršun (po želji)
- Zelena salata
- Limun
- Paradajz sos
- Nar sos
- Nar (opcionalno)
- Čili (po ukusu)
Kako pripremiti bulgur salatu:
U šerpu dodajte malo ulja i lagano propržite bulgur dok ne zamiriše na orašaste plodove. U međuvremenu zagrijte vodu do ključanja, pa je prelijte preko bulgura. Promiješajte i ostavite da se kuha dok voda skoro potpuno ne ispari. Zatim poklopite i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi bulgur omekšao i upio sve arome.

Dok bulgur odmara, sitno nasjeckajte krastavce, paradajz, peršun i zelenu salatu. Dodajte ih ohlađenom bulguru. Na kraju dodajte cijeđeni limunov sok, po želji malo paradajz sosa, nar sosa, narovih zrna i čili papričice. Sve dobro izmiješajte.
Ova salata može se jesti topla ili hladna, kao samostalno jelo ili uz meso i ribu. Bogata je nutrijentima, osvježavajuća i laka za pripremu. Idealna za one koji žele ukusno jelo, bez grižnje savjesti.