Puslice su mali, nježni deserti koji osvježavaju svaki trenutak. Njihova magična tekstura koja se topi u ustima čini ih nezamjenjivim kada poželite nešto slatko, lagano i vizuelno privlačno.
Ove pahuljaste delicije su savršene za popodnevni čaj, dječije proslave, pa čak i za ukrašavanje torti.
Sastojci
- 4 bjelanca
- 280 g kristal šećera
- Na vrhu noža malo soli
- Strpljenje i malo ljubavi
Priprema
Bjelanca umutite sa solju u čvrst snijeg. Postepeno dodajte šećer.
Mutite neprekidno barem 17 minuta uz omiljenu seriju ili muziku – jer pravljenje puslica zahtijeva strpljenje.
Nastavite mutiti još 10–12 minuta dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Smjesu stavite u spric i oblikujte male oblake na pleh obložen papirom za pečenje. Razmaknite ih, jer će malo narasti.
Rernu prethodno zagrijte na 200 °C, ubacite pleh i odmah smanjite temperaturu na 100–150 °C. Sušite puslice oko sat i po. Kada se osuše, poslužite ih na tanjiru ili u finijoj posudi – ali pripremite se da će nestati brže nego što mislite!
 - 2025-12-05T152236.465.jpg)
Savjeti za savršene puslice
Mini puslice se brže suše i idealne su za dekoraciju.
Boje u prahu se najbolje koriste prije pečenja, ali ne previše intenzivno.
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi da zadrže hrskavost.
Puslice nisu samo desert – one su umjetnost u malim, pahuljastim oblicima. Svaki zalogaj vraća nas u djetinjstvo, donosi osmijeh i čaroliju za sve generacije.