Zdravi domaći čips od korjenastog povrća – ukusan i bez štetnih dodataka
Za razliku od kupovnih čipsova, koji često sadrže pojačivače okusa i nezdrave masti, ova verzija je prirodna, hranjiva i zadovoljit će vašu želju za nečim hrskavim i ukusnim.
Kako pripremiti?
Možete povrće ostaviti u većim komadima i peći u rerni dok ne omekša, ili ga kratko blanširati u vrućoj vodi pa osušiti.
Povrće narežite na tanke trakice ili štapiće i stavite u dehidrator. Proces dehidriranja uklanja vlagu, zadržavajući prirodne ukuse i hranljive sastojke.
Za razliku od industrijskih proizvoda, domaći čips može biti malo tvrđi. Neki štapići zahtijevaju duže žvakanje, što je zapravo dobro jer vas zabavlja i pomaže da unesete manje kalorija.
Ako želite intenzivniji, slan okus, narežite povrće na tanke kriške nožem za guljenje, lagano ih propržite na malo ulja i soli, a zatim sušite u dehidratoru 30 do 60 minuta na niskoj temperaturi. Ovaj čips treba odmah jesti i imaće bogat, slani okus poput pravog čipsa.
Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u zdravoj, domaćoj grickalici koja osvaja na prvu!