Zaboravite na običnu vodu i prstohvat soli.
Vrsni meksički i francuski chefovi znaju da postoji jedan tajni sastojak koji kuhanom kukuruzu daje slast, dubinu i onu posebnu notu. Riječ je o mlijeku.
Dodavanjem mlijeka u vodu za kuhanje kukuruza dobijate savršeno sočan, blago kremast okus, dok svako zrno postaje nježno, ali ne gnjecavo. I još jedan mali trik – kašika maslaca koja se dodaje u ključalu tekućinu.
Sastojci:
- 4 svježa klipa kukuruza
- 1 litra vode
- 500 ml mlijeka
- 1 kašika maslaca
- Prstohvat soli
Priprema
U većem loncu prokuhajte vodu i mlijeko zajedno. Dodajte maslac i so. Kada počne ključati, ubacite kukuruz i kuhajte 8–10 minuta. Zrna će postati zlatna, meka i nevjerovatno aromatična.
Poslužite uz komadić svježeg maslaca, pospite čilijem u prahu ili limetinom koricom.
Uživajte!