Donosimo vam tri ključna savjeta koja će vaše omiljeno jelo pretvoriti u dijetalni obrok:
Kuhajte je "al dente"
Tjestenina kuhana "al dente" ima niži glikemijski indeks (GI) od one koja je prekuhana. To znači da sporije podiže šećer u krvi i duže vas drži sitim. Slijedite upute na pakovanju i nemoj je prekuhavati!
Ohladi pa podgrij
Ako ste je slučajno prekuhali, nema panike! Naučnici su otkrili da se glikemijski indeks snižava ako se tjestenina ohladi i ponovo zagrije. Tako postaje sličnija zdravim namirnicama poput zobi, a uz to sadrži i manje probavljivog škroba, što znači manje kalorija.
Pametno birajte umak
Umak čini razliku! Izbjegavajte teške umake na bazi vrhnja i sira. Umjesto toga, kombinujte tjesteninu s laganim umakom od paradajza, povrća ili maslinovog ulja. Osim što su manje kalorični, takvi umaci dodatno snižavaju ukupni glikemijski indeks obroka.
Ne morate se odreći tjestenine ako pazite na liniju, samo je kuhajte pametno i kombinujte s pravim sastojcima.