Zanimljivo

Istraživanja otkrila dubinu povezanosti između majke i djeteta

Autor: Žene.ba
Istraživanja otkrila dubinu povezanosti između majke i djeteta
Foto: Ilustracija

Majka dvomjesečnog djeteta i neuroznanstvenica, otkrila nevjerovatnu sliku magnetske rezonance koja ilustrira snažnu emocionalnu povezanost između nje i njenog sina.

Općepoznato je da postoji snažna veza između majke i njeziog djeteta. No, majčinstvo ne mijenja samo ženu nepovratno, već i fizički, mentalno i emocionalno, dok beba doslovno mijenja majčino tijelo. Zanimljivo je to što dijelovi bebe zapravo mijenjaju majčine ćelije i nastavljaju živjeti u njenom tijelu još godinama.

Slika magnetske rezonancije (MRI) prikazuje nevjerovatnu povezanost između majke i djeteta, snimljenu od strane neuronaučnice Rebeccae Saxe. Na slici su Rebecca i njen dvomjesečni sin Percy.

"Ovaj MRI nije napravljen u dijagnostičke svrhe, niti u svrhu naučnog istraživanja. Koliko ja znam, dosad nitko nije snimio MRI majke i djeteta, a ja sam htjela vidjeti kako to izgleda", objasnila je Rebecca.

Najzanimljiviji aspekt slike je vidljiva razlika između djetetovog i majčinog mozga. Djetetov mozak je više gladak i tamniji jer sadrži znatno manje bijele tvari. Bijela tvar, sastavljena od glijalnih ćelija i mijelina, prenosi signale između različitih regija mozga i između mozga i nižih moždanih centara, što omogućuje komunikaciju unutar mozga. Nedostatak mijelina gotovo djeluje kao stvaran vizualni primjer kako majke doslovno oblikuju i formiraju svoju djecu od rođenja. Način na koji govorimo, pjevamo, držimo i igramo se s bebama oblikuje temelje mozga kako dijete raste.

Kao mnoge majke, Rebecca je provodila puno vremena posmatrajući svoju bebu. No, zbog njezine struke kao kognitivne neuronaučnice, ta posmatranja su imala poseban značaj. Konkretno, posvetila je mnogo vremena promatranju kako se mozak njene bebe razvija kroz uređaj za magnetsku rezonancu. Bila je fascinirana posmatranjem kako dječji mozak reaguje na interakciju s odraslima, kako se krvne žile proširuju u mozgu i kako protiču u odgovoru na pjesme i priče u majčinom glasu.

''Majka i dijete predstavljaju snažan simbol ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. No, ja sam neurnaučnica i radila sam kako bih snimila ovu sliku, ali također sam i majka u njoj, sklupčana unutar nje, zajedno sa svojim sinom", rekla je Rebecca. Uostalom, slika je fascinantna i prekrasna vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad - najsnažnije od svega.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu