Osvježavajući desert koji se ne peče, savršen za ljetne dane ili posebne prilike.
Spoj sira, kandiranog voća, orašastih plodova i čokolade čini ovu ledenu poslasticu pravim užitkom.
Sastojci:
- 5 kašika pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 500 g mekog krem sira
- 1 kašika vanilin šećera
- 150 g grožđica
- 50 g kandiranih kora limuna
- 50 g kandiranih kora narandže
- 100 g kuhanih višanja (ili drugo voće po izboru za dekoraciju)
- 5 kašika pinjola
- 5 kašika pistacija
- 100 g tamne čokolade
- Malo ekstrakta narandže
- 1 podloga biskvita za tortu

Priprema:
Pomiješati pavlaku, šećer u prahu i krem sir. Dodati vanilin šećer. Smjesu ostaviti u frižideru 12 sati. Isprati grožđice.
Kandirane kore narandže i limuna sitno nasjeckati. Ostaviti dio višanja, pinjola i pistacija za ukrašavanje, a ostatak zajedno sa čokoladom nasjeckati. Biskvit izrezati na manje pravougaonike.
Kalup dubine oko 20 cm obložiti komadićima biskvita. Nakapati ekstrakt narandže preko keksa.

U ohlađeni sir umiješati nasjeckano voće, čokoladu, pistacije i pinjole. Smjesu sipati u kalup, poravnati i pokriti ostatkom biskvita. Ponovo nakapati ekstrakt narandže. Ostaviti u zamrzivaču najmanje tri sata.
Kada se stegne, izvaditi iz kalupa i ukrasiti sačuvanim voćem i orašastim plodovima.