Topa je neizostavan dodatak svake iftarske trpeze. Bilo da volite klasičnu verziju ili je pravite na svoj način, ne možete pogriješiti sa pripremom.
Priprema se razlikuje u zavisnosti od toga u kojem gradu živite ili da li preferirate dodavati jaja ili ne. U ovom tekstu donosimo 3 recepta koja vam mogu pomoći da obogatite ukus ovog jednostavnog jela.
Topa s kajmakom, sirom i jajima
Sastojci
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 100 ml mlijeka
- 150 g rendanog sira
- 2 kašike kajmaka
- so

Priprema
Umutiti jaje sa mlijekom i so, dodati rendani sir i kajmak. Postepeno dodavati brašno dok ne dobijete gustu smjesu.
Zdrava topa s povrćem
Sastojci
200 g brašna
1 jaje
100 ml milerama
1 paprika
1 mala mrkva
so
biber

Priprema
Isjeckati papriku i mrkvu. Umutiti jaje i mileram, dodati povrće, so i biber. Postepeno dodavati brašno i miješati.
Topa bez jajeta
Sastojci
100 ml mlijeka
100 ml milerama
2 kašike kajmaka
150 g sira po želji
so

Priprema
U zagrijanu tavu uliti malo mlijeka. Odmah zatim dodati mileram, kajmak i sir. Smjesa ne treba biti pregusta.