domaći recept

Tajni sastojak u ovom kečapu? Grožđice!

Autor: Žene.ba
Tajni sastojak u ovom kečapu? Grožđice!
Foto: Freepik

Ako tražite zdraviju i ukusniju alternativu kupovnom kečapu, ovaj recept je odličan izbor.

Domaći kečap od paradajza, grožđica i začina, bez konzervansa i aditiva, idealan je za zimnicu ili svakodnevnu upotrebu.

Potrebni sastojci:

  • 3 kg paradajza
  • 240 g (24 dkg) grožđica
  • 3 česna bijelog luka
  • Sirće (po mjeri, vidi upute)
  • So (po ukusu)
  • Malo šećera
  • Muškatni oraščić (nariban)
  • Biber (mljeveni)
  • Karanfilić (po želji)
  • Kari (po ukusu)

Priprema:

Skuhajte paradajz

Operite i očistite paradajz, pa ga stavite da se kuha dok ne pusti sok.

Dodajte grožđice i bijeli luk

U lonac dodajte grožđice i sitno sjeckani bijeli luk. Nastavite kuhati sve dok masa ne postane gusta.

Procijedite masu

Smjesu stavite na gusto cjedilo i ostavite da se ocijedi. Iskoristite tekućinu za kuhanje, a gustu masu ispasirajte (protisnite) kroz sito.

Dodajte sirće i začine

Na 1 kg pasirane mase dodajte 3/4 litra sirćeta. Dodajte so, malo šećera, ribani muškatni oraščić, mljeveni biber, malo karanfilića i kari.

Završno kuhanje

Kuhajte masu na laganoj vatri sve dok ne postigne željenu gustinu.

Punjenje u tegle

Vruć kečap sipajte u prethodno zagrijane i sterilizirane manje staklene tegle. Zatvorite ih odmah i okrenite naopako da se vakumiraju.


Korištenje grožđica daje prirodnu slatkoću, pa je šećer potreban u minimalnoj količini.
Ovaj kečap možete koristiti kao dodatak jelima, u marinadama, kao umak za tjesteninu ili sendviče.