Ako ste odrasli u Bosni i Hercegovini, sigurno znate za sogan-dolmu, jelo koje miriše na porodična okupljanja i posebne prilike.
Iako izgleda skromno, riječ je o pravoj deliciji koja spaja luk, meso i rižu u savršen sklad.
Recept u nekoliko koraka
Manje glavice crvenog luka prokuhaju se kako bi se mogle lako razdvojiti na ljuske.
Nadjev se pravi od mljevene govedine, sitno samljevenog luka, riže, jajeta, bibera i soli.
Ljuske luka se pune smjesom, pričvrste čačkalicom i slažu u šerpu.
Prelivene vodom ili čorbom, uz dodatak malo sirćeta ili pavlake, dolme se kuhaju na tihoj vatri dok ne omekšaju.
Pred kraj se začine crvenom paprikom i preliju otopljenim maslacem.
Kako se služi?
Najbolje prijaju tople, uz kiselo mlijeko ili pavlaku. Upravo taj kontrast kiselkastog i punog okusa čini sogan-dolmu posebnim jelom koje se pamti. Bilo da ih pravite prvi put ili obnavljate recept svojih nana, sogan-dolme su uvijek dobar izbor za trpezu koja miriše na tradiciju.