Mücver su hrskave pljeskavice od tikvica, nezaobilazan dio turske kuhinje koji osvaja jednostavnošću i osvježavajućim okusom.
Lagane, aromatične i savršene za tople dane, ove pljeskavice idealne su za obrok bez težine, a uz hladni jogurt pružaju nezaboravan gastronomski užitak.
Sastojci
- 500 g tikvica
- 2 jaja
- 70 g brašna
- 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
- 3 kašike svježeg peršuna (sitno sjeckan)
- 1 kašika svježeg kopra (sitno sjeckan)
- so i biber
- ulje za prženje
@turkishbreakfast Zucchini Mucver @zeynolu_tatlar at insta Ingredients; 1 large zucchini 1 carrot Dill 2 eggs Parsley 2-3 sprigs of green onion Black pepper Salt 2 Turkish coffee cups flour For the yoghurt sauce; strained yoghurt Dill dried mint 1 clove of garlic salt First, grate the carrot and zucchini. Since I grated the zucchini with a coarse grater, I did not squeeze the juice. But if you use a fine grater, be sure to squeeze the juice from the zucchini. Put all the ingredients in the mixing bowl and mix them all. If there is missing flour, add it. It should be thick. If it is too watery, your mucver will spread while frying. Fry the muvcer in a little oil over low heat until they are well-drained and serve with garlic yoghurt. 🇹🇷Turkish Kabak mucveri 1 tane buyuk kabak 1 tane havuc Dereotu 2 yumurta Maydonoz 2-3 dal yesil sogan Karabiber Tuz 2 turk kahve fincan un Yogurt sosu ıcın; Suzme yogurt Dereotu Nane kurusu 1 dıs sarımsak ve tuz Oncelikle havucu ve kabagi rendeleyin.Ben kabagi iri rende ucuyla rendeledigim icin suyunu sıkmadım.Ama siz ince rende ile yaparsanız mutlaka kabagın suyunu sıkın.Tum malzemeleri karıstırma kabına alıp hepsini karıstırın.Unu eksik gelirse ekleyin.Koyu kıvamlı olmalı.Cok sulu olursa kızartırken mucveriniz yayılır.Cok az yagda muvceri kısık atesde guzelce icini cekene kadar iyice kızartıp sarımsaklı yogurt ile servis yapın. #turkishbreakfast #breakfast #turkishfood #breakfastrecipes #cookingtips #mucver #kahvaltılık #kahvaltılıktarifler #tarif #cookingathometiktoktv ♬ original sound - Turkish Breakfast
Priprema
1. Tikvice naribajte i dobro ocijedite od viška vode. Pomiješajte ih s jajima, brašnom, bijelim lukom, peršunom, koprom, solju i biberom dok ne dobijete gustu smjesu.
2. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u vrućem ulju do zlatno-hrskave boje. Poslužite tople, uz hladni jogurt.
Mücver donosi svježinu i lakoću svakom ljetnom obroku, savršeno spajajući tradiciju i zdravu kuhinju. Uživajte još danas. Prijatno!
grad u najboljim izdanjima
Outfiti Sarajeva ove zime: Kada hladnoća postane modna inspiracija
Nesvakidašnje zaruke
Ko je Aida Čičkušić, žena koja je osvojila Damira Džumhura?
savjeti za mame