Snješko Bijelić: Najslađi zimski kolačići koji se prave bez pečenja
Ako postoji slastica koja budi dječiju maštu i vraća odrasle u najljepša sjećanja, onda je to Snješko Bijelić – nježna kombinacija kokosa i bijele čokolade, oblikovana u simpatične male snjegoviće.
Ovi slatki zalogaji ne zahtijevaju pečenje, brzo su gotovi i idealni za zajedničko ukrašavanje uz prazničnu atmosferu.
Izrada Snješka Bijelića pravi je mali ritual koji okuplja porodicu oko stola. Djeca uživaju u oblikovanju kuglica, odrasli u brzim koracima, a svi zajedno u rezultatu – tanjiru punom mekanih, snježnobijelih slatkiša koji se tope u ustima.
Recept
Sastojci:
- 400 g kokosovih pahuljica
- 200 ml slatkog vrhnja
- 300 g bijele čokolade
- Gumeni kiseli bomboni (za šal)
- Crvena i žuta boja za kolače
- Slani štapići (za ruke)
Priprema:
1. Otopite čokoladu
U posudu ulijte slatko vrhnje, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi.
2. Pomiješajte s kokosom
U većoj zdjeli sjedinite kokos i toplu čokoladnu smjesu. Miješajte dok se sve ravnomjerno ne poveže. Ostavite nekoliko minuta da se masa malo stegne.
3. Oblikujte kuglice
Pravite veće kuglice za tijelo i manje za glavu. Masa je mekana, ali dovoljno podatna da se lako oblikuje.
4. Sastavite Snješka Bijelića
Na vrh veće kuglice stavite kap otopljene čokolade i zalijepite manju kuglicu. Tako dobijate oblik snjegovića.
5. Dodajte ukrase
- Slani štapići služe kao ruke.
- Nos napravite od narandžaste boje (pomiješajte crvenu i žutu).
- Šal oblikujte od gumenih kiselih bombona.
- Po želji dodajte oči ili dugmad od čokoladnih mrvica.
6. Poslužite
Snješko Bijelić je spreman odmah, ali može stajati i u frižideru nekoliko dana.