proljetni desert

Savršen spoj okusa: Rolat s pistacijama i malinama

Autor: Žene.ba
Savršen spoj okusa: Rolat s pistacijama i malinama
Foto: Freepik

Kad proljeće stigne, svi tražimo lagane, svježe i ukusne deserte koji će zadovoljiti našu želju za slatkim, ali bez krivnje. Ovaj rolat s pistaćima i malinama je upravo to – kremast, kiselkasto-sladak, a ujedno i savršeno lagan za proljetne dane.

Uz jednostavan recept i zdrave sastojke, ova slastica će postati vaš favorit za svako porodično okupljanje ili uživanje u sunčanim danima.

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 50 g pistaća u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 200 g svježih malina
  • 100 g mascarpone sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta

Zašto je korisno jesti maline?

Maline su niskokalorična namirnica koja je bogata dijetalnim vlaknima i vitaminom C. Osim toga, sadrže vitamine K i E, te vitamin B.

Recept za najbolji rolat s pistacijama i malinama

Prvo zagrijte pećnicu na 180 °C. Umutite jaja i šećer u velikoj posudi dok smjesa ne postane penasta i svijetla. Zatim lagano umiješajte brašno, prah pistaća, prašak za pecivo i so špahtlom, pazeći da ne uništite mehurćiće zraka.

Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu u njega i pecite u pećnici 10-12 minuta dok patišpanj ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da se malo ohladi.

Za fil, u posudi pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i vanilin ekstrakt dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte maline u fil, pazeći da ih ne zgnječite.

Kada se patišpanj ohladi, pažljivo ga okrenite na čist pleh i skinite papir za pečenje. Ravnomjerno rasporedite fil po patišpanju. Počnite od jednog kraja i lagano urolajte rolat. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.
Nakon toga, narežite rolat na kolutove i poslužite.