I da, imamo recept!

Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom

Autor: Žene.ba
Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom
Foto: Pexels

Profiterole, mala remek-djela francuske slastičarske tradicije, u jednostavnosti kriju nevjerovatnu dubinu okusa.

Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti tijesta i bogatstva nježne kreme.

Sastojci

Za choux tijesto:

  • 250 ml prokuhane vode
  • 100 g neslanog maslaca
  • 150 g brašna (prosijano)
  • 4 jaja
  • Prstohvat morske soli

Za bijelu kremu:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 2 velika jaja
  • 100 g šećera od trske
  • 50 g prosijanog bijelog brašna
  • 1 kašika prave vanilije

Priprema u tri savršena koraka

Choux tijesto

Počnite s otapanjem maslaca u vodi na srednje jakoj vatri. Dodajte malo soli, a zatim prosijano brašno, miješajući energično dok smjesa ne postane gusta i odvoji se od stijenki posude. Ovo je ključno za dobivanje ispravne teksture tijesta. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi prije nego što počnete dodavati jaja.

Svako jaje dodajte polako, dobro miješajući kako biste osigurali glatku i sjajnu smjesu.

Formiranje i pečenje

Kada dobijete savršen oblik tijesta, prebacite ga u slastičarsku vrećicu i oblikujte male kuglice na limu obloženom papirom za pečenje. Pazite da ostavite dovoljno razmaka između svake kuglice jer će se tijesto tokom pečenja širiti.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ne otvarajte rernuu dok se peku kako bi se profiterole ravnomjerno napuhale.

Nakon pečenja, pustite da se potpuno ohlade.

Punjenje kremom

Za kremu, zagrijte mlijeko skoro do vrenja. U međuvremenu, umutite jaja sa šećerom i brašnom do glatke smjese. Polako, uz stalno miješanje, dodajte vruće mlijeko smjesi od jaja. Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte, stalno miješajući, dok se ne zgusne u kremastu konzistenciju. Kada je krema gotova, dodajte vaniliju za dodatnu aromu i pustite da se ohladi do sobne temperature.

Napunite profiterole ovom bogatom kremom, a zatim ih poslužite odmah ili ih ostavite da se potpuno ohlade. Profiterole s bijelom kremom, jednostavne, ali savršeno izbalansirane, pružaju nevjerovatan gurmanski doživljaj.

Hrskavo tijesto i kremasta unutrašnjost u kojoj svaka profiterola priča svoju priču. Prijatno!