Cherrylicious!

Pečene trešnje u zlatnoj kremi od badema i vanilije

Autor: Žene.ba
Pečene trešnje u zlatnoj kremi od badema i vanilije
Foto: Instagram

Usred ljeta, dok su tržnice pune zrelih trešanja, naš omiljeni sezonski ritual zove iz rerne – Clafoutis.

Ovaj bezglutenski klasik iz francuske pokrajine Limousin donosi suptilnu slatkoću, glatku teksturu i miris zrelih trešanja obogaćenih daškom brendija.

Međutim, ono što ovaj Clafoutis čini posebnim, osim što se priprema za manje od sat vremena, svakako je spoj bademovog, zobenog i slatkog rižinog brašna, koji daje savršeno nježnu strukturu, bez trunke glutena. Rezultat? Zlatno pečena površina, kremasta unutrašnjost i sočne trešnje koje pjevaju ljeto pri svakom zalogaju.

Sastojci (8 porcija)

  • 500 g svježih (ili odmrznutih) trešanja, očišćenih
  • 2 kašike brendija (ili bezalkoholna verzija)
  • 3 jaja
  • ¼ šoljice bademovog brašna
  • ¼ šoljice zobenog brašna (bez glutena)
  • ¼ šoljice slatkog rižinog brašna
  • ¼ šoljice šećera (ili kokosov/maple šećer)
  • ¾ šoljice mlijeka + ¼ šoljice slatkog vrhnja (ili kokosovo mlijeko za dairy-free verziju)
  • 3 kašike otopljenog maslaca (ili biljna alternativa)
  • ½ kašikice soli
  • ¾ kašikice ekstrakta vanilije
  • Šećer u prahu i crème fraîche za posluživanje

Priprema u tri jednostavna koraka

1. Očistite i prelijte trešnje s brendijem; ostavite da se mariniraju dok pripremate tijesto. Kalup (Ø 24–26 cm) premažite maslacem i zagrijte rernu na 200°C.

2. Umutite jaja, dodajte sve tri vrste brašna, trešnje, šećer, so, vaniliju i maslac. Umiješajte mlijeko i vrhnje dok ne dobijete glatko, rijetko tijesto (poput smjese za palačinke).

3. Ulijte smjesu u kalup, rasporedite trešnje i pecite 30–35 min dok ne postane zlatno i napuhano. Ohladite 20 min. Pospite šećerom u prahu i poslužite s crème fraîche.

Poslužite mlako uz espresso ili s kuglom sladoleda od vanilije. Ako ostane, što rijetko biva, hladan komad Clafoutisa prava je poslastica za doručak uz jogurt.

Spremate danas? Neće vas razočarati.