brzi recept

No-bake čokoladna torta s malinama: Neodoljiva kombinacija u svakom sloju

Autor: Žene.ba
No-bake čokoladna torta s malinama: Neodoljiva kombinacija u svakom sloju
Foto: Instagram

Za ljubitelje čokolade i malina, ali i onih koji žele brzi, a sofisticirani desert, čokoladna torta koja se ne peče postaje pravi hit.

Ovaj recept spaja bogatstvo čokolade s kiselkastim notama malina, a uz to je brz, jednostavan i, naravno, bez potrebe za pečenjem. U samo nekoliko koraka, možete uživati u torti koja osvajaju svim svojim slojevima okusa.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g digestive keksa
  • 100 g mliječne čokolade (ili tamne za zdraviju alternativu)
  • 50 g maslaca

Za kremu:

  • 300 g tamne čokolade (minimum 70% kakaa)
  • 300 ml slatke pavlake (cream)
  • 250 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 2 kašike vanilin šećera
  • 1 kašike instant kafe (opciono, za pojačanje okusa čokolade)

Priprema:

1. Keks sameljite u mrvice pomoću procesora hrane. U maloj šerpi, otopite maslac i čokoladu, povremeno miješajući dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mrvljeni keks i dobro sjedinite.

Ovom smjesom obložite dno kalupa (preporučuje se kalup promjera 20-22 cm) i stavite u frižider na 10-15 minuta da se stvrdne.

2. U manjoj posudi, zagrijte pavlaku dok ne počne da vri, a zatim je prelijte preko isjeckane čokolade i ostavite nekoliko minuta da se otopi. Dodajte vanilin šećer i instant kafu ako koristite.

Miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

3. Preko kore rasporedite sloj malina, pa zalijte s kremom od čokolade. Nježno poravnajte površinu i ostavite da se ohladi u frižideru barem 4 sata, a idealno je ostaviti tortu da se ohladi preko noći.

4. Prije serviranja, tortu možete ukrasiti dodatnim malinama i rendanom tamnom čokoladom, za još bogatiji vizualni izgled.

Specifična verzija ove torte, kombinirajući čokoladu i maline, može se povezati s modernim europskim kolačima koji balansiraju bogatstvo čokolade i svježinu voća, iako nije vezana uz određeni regionalni izvor. Ovo je u suštini varijacija na popularne recepte koji dolaze iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja gdje su "no-bake" deserti postali sve popularniji zbog svoje jednostavnosti i brzine pripreme.

Jednostavna, ali sofisticirana, ova torta bez pečenja donosi sve što volimo – bogatstvo čokolade i svježinu malina u jednoj fantastičnoj kombinaciji.