S cimetom i bademima

Mirisni praznični hljeb koji morate probati ove zime

Autor: Žene.ba
Mirisni praznični hljeb koji morate probati ove zime
Foto: Coolinarka

Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenog hljeba koji se širi kuhinjom. A kada u njega dodate cimet i hrskave bademe, naizgled običan recept pretvara se u pravo praznično zadovoljstvo.

Ovaj slatki kruh savršen je za jutarnju kafu, popodnevno druženje ili kao desert za posebne prilike.

Zašto je ovaj recept poseban?

Kombinacija chia sjemenki i spelt mueslija, mljevenih badema i Bourbon vanilije stvara neodoljiv okus i teksturu. Hljeb je mekan, sočan, a glazura od limuna i šećera u prahu daje mu osvježavajuću notu. Možete ga pripremiti i unaprijed, a miris koji će se širiti kuhinjom garantuje da će svi poželjeti barem jedan komadić.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 160 g smeđeg šećera
  • 130 g maslaca (omekšanog)
  • 1 kesica Bourbon vanilija šećera
  • 200 g chia & spelt mueslija
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašičice mljevenog cimeta
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g mljevenih badema

Za glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 35–40 ml limunovog soka
  • 25 g prženih listića badema

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za hljeb (25x10 cm) premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje.
  • Jaja i smeđi šećer pjenasto izmiješajte, dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
  • Dodajte omekšani maslac i vanilija šećer te sve dobro sjedinite.
  • Pomiješajte muesli, brašno, prašak za pecivo i cimet.
  • Postepeno dodajte mlijeko i sve lagano promiješajte.
  • Na kraju umiješajte mljevene bademe.
  • Tijesto ulijte u pripremljeni kalup i ostavite da odstoji 15 minuta.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Ohladite hljeb, pripremite glazuru od šećera u prahu i limunovog soka te prelijte kolač.
  • Posipajte prženim listićima badema.

Po želji, u tijesto možete dodati suho voće poput brusnica ili grožđica, što će hljebu dati dodatnu aromu i boju.