Sočni i hrskavi u isto vrijeme

Miris koji mami: Pripremite savršenu prazničnu poslasticu

Autor: Žene.ba
Miris koji mami: Pripremite savršenu prazničnu poslasticu
Foto: Instagram

Gingerbread raspucanci su aromatični, začinjeni i savršeno hrskavi izvana, a mekani unutra.

Idealni su da unesu dašak topline u svaki dom.

Sastojci

  • 75 g smeđeg šećera
  • 25 g bijelog šećera
  • 70 g maslaca
  • 70 g melase (oko ¼ šolje)
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 240 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  • ⅛ kašičice mljevenih klinčića
  • 100 g kristal šećera za valjanje
  • 90 g šećera u prahu za valjanje
View this post on Instagram

A post shared by Armina Memić (@memicarmina)

Priprema

Maslac, oba šećera, melasu, jaje i vaniliju sjediniti u većoj zdjeli dok smjesa ne postane svjetlija i kremasta.
U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i začine, a zatim dodati mokroj smjesi i miješati dok ne nastane glatko, mekano i ljepljivo tijesto.
Tijesto ohladiti barem sat ili dva u frižideru – hlađenje olakšava oblikovanje i sprječava da keksi budu previše spljošteni tokom pečenja.
Pećnicu zagrijati na 180°C i pripremiti limove s papirom za pečenje.
Od tijesta oblikovati kuglice, prvo ih uvaljati u kristal šećer, zatim u šećer u prahu, i složiti na limove s razmakom od 4–5 cm.
Peći 8–11 minuta dok se keksi ne prošire i ne pojave pukotine na površini. Kraće pečenje daje mekšu unutrašnjost, duže čvršću, ali i dalje sočnu.


Keksi se ostavljaju da se hlade nekoliko minuta na limu, a zatim se prebacuju na rešetku da se potpuno ohlade.

@yumyumparadise ✨ČOKO RASPUCANCI✨ Sastojci: 200g tamne čokolade 50g maslaca 100g šećera 2 jaja 1 žlica vanilije Korica naranče 200g oštrog brašna 1 žličica praška za pecivo Prstohvat soli Priprema: Čokoladu i maslac otopite na pari. Pomiješajte jaja i šećer pjenjačom pa dodajte čokoladu. Sjedinite. Dodajte vaniliju i koricu naranče. Na kraju umiješajte brašno,sol i prašak za pecivo. Ostavite smjesu u frižideru par sati (može i preko noći) ili u zamrzivaču sat vremena. Rukama oblikujte kuglice pa svaku opbilato uvaljajte u kristal šećer pa u šećer u prahu. Pecite 12 minuta na 180 stupnjeva uz ventilator. Pustite da se ohlade. #recepti #kolaci #keksi #bozic #bozicnikeksi #bozicnikolaci #brzirecepti #brzikeksi #brzikolaci #jednostavnirecepti ♬ Deck the Halls - Lofi - Gentle State

Gingerbread raspucanci su idealni za prazničnu trpezu ili kao poklon u slatkim kutijicama.

Njihov miris i ukus osvajaju na prvi zalogaj, a začini evociraju pravi duh praznika.