Lagani desert za tople ljetne večeri: Babka s karamelom od hurmi
Iako babku često vežemo uz zimu i začine, ova ljetna interpretacija daje joj novu svježinu i to bez težine, ali s bogatstvom teksture i ukusa.
Umjesto gustih krema, koristimo karamelu od svježih hurmi – prirodni zaslađivač s kiselim, voćnim notama, koji savršeno balansira puterasto tijesto. Ovo je savršen desert za ljetne večere na terasi, a možete ga servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili laganu kremu od mascarponea i limuna.
Hrskava izvana, podatna iznutra, aromatična, a opet lagana. I što je najvažnije može se pripremiti unaprijed i poslužiti ohlađena, uz čašu domaće limunade.

Sastojci
Tijesto:
- 5 g (1 ½ kašikice) suhog kvasca
- 146 g (2/3 šoljice) mlakog punomasnog mlijeka
- 38 g (3 kašike) sitnog šećera
- 3 žumanca (sobne temperature)
- 10 g (1 kašika) ekstrakta vanilije
- 1 g (prstohvat) mljevenog kardamoma ili limunove korice (za ljetnu svježinu)
- 275 g brašna za hljeb + 30 g dodatnog
- 8 g (2 kašike ) soli
- 75 g neslanog maslaca, sobne temperature

Karamela od hurmi:
- 160 g svježih hurmi bez košpica (ili natopljenih sušenih)
- 100 g svijetlog smeđeg šećera
- 1 kašika limunovog soka
- Malo soli
- 1/4 kašike cimeta ili cejlonskog kardamoma
- 75 g neslanog maslaca
Premaz:
1 jaje + 2 kašike vode
Sirup za kraj:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- Nekoliko kapi limunovog soka

Priprema
1. Tijesto
U mlakom mlijeku aktivirajte kvasac sa šećerom (5 minuta). Dodajte žumance, vaniliju, kardamom ili limunovu koricu. Umiješajte brašno i so, pa zamijesite tijesto.
Kad se počne povezivati, dodajte maslac sobne temperature. Mijesite dok ne postane glatko.
Prebacite tijesto u lagano nauljenu posudu, pokrijte i pustite da se diže 1,5 do 2 sata ili dok se ne udvostruči.
2. Karamela od hurmi
Hurme potopite u vrućoj vodi 10 minuta ako su sušene. Ocijedite i izmiksajte u pastu. Dodajte šećer, limun, so, začine i maslac, a onda mutite dok ne dobijete glatku, svijetlu pastu. Ostavite da se hladi.
3. Formiranje pletenice
Tijesto razvaljajte u pravougao (30 x 36 cm), debljine 1 cm. Ravnomjerno namažite karamelu. Zarolajte tijesto po dužini, pa ga ohladite 10 minuta kako bi se lakše rezalo.
Zarežite rolu po dužini, pa dvije polovice uvijte jednu oko druge.
Stavite u kalup obložen papirom za pečenje (20 x 10 cm). Pokrijte i ostavite da naraste još 45–60 min.
4. Pečenje
Zagrijte rernu na 175 °C. Premažite jajem i pecite 35–40 minuta. U međuvremenu skuhajte sirup i prelijte ga preko tople babke čim je izvadite iz rerne – za dodatnu sočnost.

Poslužite ohlađeno, uz grčki jogurt i svježe bobičasto voće za ljetni balans. Babka se može i zamrznuti u šnitama – idealno za nenajavljene goste ili kasnu ljetnu večeru.