Brz i ukusan ručak

Kremasti njoki s limunom, tikvicama i parmezanom

Autor: Žene.ba
Kremasti njoki s limunom, tikvicama i parmezanom
Foto: Freepik

Ako tražite jelo koje je brzo, kremasto i osvježavajuće, Njoki sa limunom idealan su izbor.

Ovo jelo se priprema u samo jednoj tavi, što znači minimalno prljavog suđa i jednostavnu pripremu.

Spoj sočnih njoka, limuna i kremastog umaka stvara savršen comfort food s daškom mediteranske svježine.

Priprema traje manje od pola sata, što ga čini odličnim izborom za brzi ručak ili večeru koja će oduševiti i porodicu i goste.

Kraj ljeta donosi obilje svježih tikvica i laganih jela koja nas podsjećaju na sunčane dane. Upravo zato ovaj recept kombinuje najbolje od sezone – sočne tikvice, osvježavajući limun i kremoznost koja pruža pravi comfort food osjećaj.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 3 češnja bijelog luka, usitnjena
  • 1 velika tikvica, narezana na kockice
  • 1 šoljica punomasnog kokosovog mlijeka iz konzerve (prije upotrebe dobro protresti)
  • 2 kašike naribane limunove korice
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 šoljica povrtnog temeljca
  • 1 pakiranje njoka (280–340 g)
  • 1 limuna
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašike papra

Priprema:

U velikoj neljepljivoj tavi ili loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i kratko pirjajte šalotku i češnjak, pazeći da češnjak ne zagori.
Dodajte tikvicu i kuhajte oko 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Ubacite preostale sastojke i dobro promiješajte da se sjedine.
Poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta, dok njoki ne omekšaju.


Poslužite uz svježi bosiljak, parmezan (po želji bezmliječni) i tostirane krušne mrvice.