Okus koji osvaja

Kremasti desert za svaki dan: Matcha cheesecake s bijelom čokoladom

Autor: Žene.ba
Kremasti desert za svaki dan: Matcha cheesecake s bijelom čokoladom
Foto: Pexels

Ako ste ljubitelj deserta koji nisu preslatki, ovaj japanski cheesecake s matchom će vas osvojiti već na prvi zalogaj. 

Kremast i s blagom gorčinom zelenog čaja, pravi je izbor za one koji žele nešto posebno, a opet jednostavno.

Sastojci

Podloga:

  • 200 g mljevenog keksa (Digestive ili slični)
  • 100 g rastopljenog maslaca

Krema:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 150 g bijele čokolade (rastopljene)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašičice matcha praha
  • 1 kašika gustina

Priprema

Prvo podloga

Pomiješajte kekse s maslacem i bijelom čokoladom, te utisnite u kalup. Stavite u frižider da se stegne.

Zatim krema

Umiješajte sve sastojke redom dok ne dobijete glatku zelenu smjesu. Izlijte preko podloge.

Pečenje

Pecite na 150°C oko 55 minuta. Ohladite polako, pa ostavite u frižideru preko noći.

Prije serviranja pospite malo matcha praha ili dodajte par malina. Okus je čist, pun i osvježavajuć – savršen spoj istoka i zapada. Jednostavno, a posebno.