brza priprema

Kralj turskih pita: Lahmacun - savršenstvo začina i mesa u svakom zalogaju

Autor: Žene.ba
Kralj turskih pita: Lahmacun - savršenstvo začina i mesa u svakom zalogaju
Foto: pexels

Lahmacun je prava poslastica za sve gurmane.

Ova turska pita, poznata i kao "turska pizza", spaja sočno meso, začine i tanko tijesto u savršenoj ravnoteži.

Sastojci

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 150 ml tople vode
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Sol, šećer

Smjesa:

  • 200 g mljevene govedine ili janjetine
  • 1 crveni luk
  • 2 paradajza
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašike kumina, čilija
  • Sol, biber

Priprema

1. Pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. Dodajte vodu i maslinovo ulje te zamijesite tijesto. Ostavite da odstoji 45 minuta.

2. Pirjajte luk, paradajz i začine u maslinovom ulju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane smeđe. Začinite solju i biberom.

3. Razvaljajte tijesto u krugove, rasporedite smjesu i pecite na 220°C 7-10 minuta dok ne postane hrskavo. Dodajte na kraju i limun za dodatno bogastvo okusa!

Uživajte u ovom turskom specijalitetu koji kombinira jednostavnost i bogatstvo okusa!