Colomba di Pasqua je tradicionalni talijanski slatki hljeb, poznat po svom prepoznatljivom obliku golubice. Mekan, prozračan i obogaćen mirisnim koricama citrusa te kandiranim voćem, ovaj kruh krasi uskrsne trpeze širom Italije.
Iako priprema zahtijeva strpljenje zbog dužeg dizanja tijesta, rezultat je savršena poslastica koja se topi u ustima i unosi prazničnu toplinu u dom.
Sastojci
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca (omekšalog, sobne temperature)
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 100 ml toplog mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica 1 narandže i 1 limuna
- Prstohvat soli
- 100 g kandirane narandžine kore (sitno narezane)
Glazura:
- 1 bjelanjak
- 50 g šećera u prahu
- 30 g mljevenih badema
- Cijeli bademi (za posipanje)
- Krupni kristal šećer (ili šećer u granulama)
Priprema
1. Aktivirajte kvasac
U toplom mlijeku rastopite kvasac s 1 kašikom šećera i ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.
2. Pripremite tijesto
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vaniliju, koricu narandže i limuna te prstohvat soli. Umutite jaja i žumanjak, dodajte nadošli kvasac i miješajte dok se tijesto ne formira.
3. Dodajte maslac
Postepeno umiješajte omekšali maslac i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično (može biti lagano ljepljivo). Umiješajte kandiranu narandžinu koru.
4. Prvo dizanje
Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu oko 2 sata, dok ne udvostruči volumen.
5. Oblikujte i drugo dizanje
Premijesite tijesto i oblikujte u formu golubice: jedan dio za tijelo, drugi za krila. Ako imate poseban kalup za colombu, iskoristite ga. Ostavite da se diže još 2 sata.
6. Pripremite glazuru
Pomiješajte bjelanjak, šećer u prahu i mljevene bademe. Premažite tijesto, pospite cijelim bademima i krupnim šećerom.
7. Pecite
Pecite 40 minuta na 180°C. Ako površina prebrzo potamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
8. Ohladite
Ohladite colombu na rešetki. Ako želite, možete je (poput panettonea) objesiti naopačke kako bi zadržala volumen i prozračnost.