balansiran početak dana

Koje namirnice je najbolje jesti za sehur?

Autor: Žene.ba
Koje namirnice je najbolje jesti za sehur?
Foto: Ilustracija

Ishrana tokom Ramazana treba biti uravnotežena, baš kao i tokom ostatka godine. Razlika je u rasporedu obroka, ali osnovna pravila ostaju ista: umjerenost, raznovrsnost i balans.

Sehur je najvažniji obrok u toku dana, a ipak mnogi ga zanemaruju. Ponekad se zadovoljavamo samo kafom ili nekoliko zalogaja kolača, dok neki samo popiju vodu.

Ovakav pristup nije preporučljiv, posebno kad je ramazan tokom ljetnih mjeseci. Sehur ima funkciju doručka, koji nikako ne bi trebalo preskakati. Preporučuje se obrok bogat ugljikohidratima, proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i tečnošću.

Namirnice koje odaberemo za sehur trebaju biti sporo probavljive kako bi nas održale sitima što duže. Da bismo to postigli, kombinovaćemo sljedeće:

  • Složeni ugljikohidrati: integralni hljeb, kaša, žitne pahuljice, riža, integralna testenina.
  • Proteini: jaja, meso, sirevi, mlijeko, jogurt, riba, mahunarke.
  • Nezasićene masnoće: riba, hladno prešana ulja, nezasoljeni orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lješnjak), sjeme (tikva, suncokret).
  • Vitamine i minerale: salate, voće (hurme, banana, voće s korom jer je bogato vlaknima koja pomažu da ostanemo siti), sušeno voće.
  • Tečnost: voda i sveže iscijeđeni sokovi (u manjim količinama).

Iako se ovdje navodi mnogo namirnica i ističe važnost sehura, važno je napomenuti da količina nije presudna. Kvalitet namirnica je ono što je najvažnije i lako se može postići odgovarajućom kombinacijom, čak i u manjim količinama.