Zeljanica je jedno od omiljenih jela na našim prostorima, poznato po bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi.
Glavni sastojak je svježi špinat koji, u kombinaciji sa sirom, jajima i vrhnjem, stvara savršen fil pun prirodnih aroma.
Sastojci:
1/2 kg svježeg špinata
25 dkg mladog sira
25 dkg vrhnja
4 jaja
So, malo kukuruznog brašna (za teksturu)
Ulje i kašika maslaca za podmazivanje
Priprema:
Prvo očistite i nasjeckajte špinat, operite ga i ostavite da se malo “nabubri”. Nakon što ga dobro ocijedite, pomiješajte ga sa jajima, sirom, vrhnjem i posolite po ukusu. Da fil bude malo čvršći i mrvičastiji, dodajte i malo kukuruznog brašna.
U podmazani pleh slažite listove tijesta (rezance), premazujte ih uljem i naizmjenično slažite fil i tijesto. Na vrh svakog sloja namažite otopljeni maslac za bogatiji ukus i hrskavu koricu.
Poslužite je toplu, uz jogurt ili kiselo mlijeko.