recepti

Britanski Telegraf izdvojio tri Balkanska tradicionalna jela koja osvajaju svijet

Autor: Žene.ba
Britanski Telegraf izdvojio tri Balkanska tradicionalna jela koja osvajaju svijet
FOTO: Ilustracija

Britanski Telegraf izdvojio je tri recepta koja smatra najreprezentativnijim za bogatu kulinarsku tradiciju Balkana. Njihovi autori opisuju ova jela kao prava remek-djela ukusa koja predstavljaju duh ovog dijela Evrope.

Kako navode, Balkanska kuhinja je rezultat mnogih valova ljudske evolucije i migracija, plod nastajućih civilizacija i okupatorskih carstava koja su prolazila ili vladala ovim regionom. Ono što čini balkansku kuhinju jedinstvenom je nevjerojatna raznolikost utjecaja, koji su se tokom vremena spojili u profinjenu heterogenost.

"Zaronite u historiju i duboku tradiciju kroz recepte koji odražavaju kosmopolitske utjecaje istoka i zapada na ovaj region", navodi se u tekstu.

U nastavku pogledajte koje su to delicije i zašto su postale prepoznatljive širom svijeta.

1. Proja/uljevak

Riječ je o varijanti balkanskog kukuruznog hljeba, poznatog u različitim krajevima kao proja ili projanica (u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), ili proha ili uljevak u Bosni i Hercegovini.

Sastojci

125 ml suncokretovog ulja, plus dodatno za podmazivanje
275 g samorastuće brašno, plus dodatno za posipanje
1-2 kuhane ili kuhane šargarepe (oko 75 g), sitno sjeckane
1 crvena paprika romano, sitno sjeckana
100 g dimljene šunke, sitno sjeckane
10 g feta sira, izmrvljenog
20 g svježeg peršuna, sitno sjeckanog
3 srednja jaja
150 ml kefira
100 g sitno mljevenog kukuruznog brašna

Priprema

- Zagrijte rernu na 210°C. Podmažite kalup za hljeb od 900 g s malo ulja, pa pospite brašnom i odstranite višak. Alternativno, obložite papirom za pečenje.
- U srednju zdjelu stavite 75 g mrkve, 1 papriku, 100 g dimljene šunke, 10 g fete i 20 g peršuna, dobro promiješajte. Dodajte 3 kašike brašna i ponovo promiješajte da se sve dobro obloži brašnom.
- U zasebnoj velikoj zdjeli umutite 3 jaja mikserom na visokoj brzini 2-3 minute dok ne postanu pjena i povećaju volumen. Dodajte 150 ml kefira i 125 ml suncokretovog ulja, pa miješajte 15-30 sekundi dok se sve ne poveže.
- Procijedite ostatak brašna, 100 g kukuruznog brašna, ¼ kašike soli i dobar prstohvat crnog bibera u mokru smjesu i lagano pomiješajte sa spatulom.
- Zatim, umiješajte povrtnu smjesu, pazeći da se ravnomjerno rasporedi, ali nemojte previše miješati.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite 1 sat do 1 sat i 15 minuta, okrenite kalup na pola vremena, dok gornja strana ne postane zlatno smeđa, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
- Ostavite da se hladi u kalupu 10-15 minuta, a zatim prenesite na rešetku da se potpuno ohladi prije nego što narežete i poslužite.

2. Brodet (Hrvatski riblji gulaš)

Brodet ili brudet je riblji gulaš kojise jede u Hrvatskoj (pretežno u Dalmaciji, Kvarneru i Istri, ali i duž cijele obale) i Crnoj Gori, a vrlo je blizak talijanskoj verziji brodetta. U osnovi, možete koristiti bilo koju vrstu ribe, a jedino pravilo je koristiti svježe ulovljeno i barem tri različite vrste ribe ili plodova mora. Gotovo uvijek se poslužuje uz zdjelu zlatne palente.

Sastojci

Za brodet:

3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk, sitno sjeckan
5-6 čehne bijelog luka, sitno sjeckane
½ kašike sjemenki komorača
1 limun, 2-3 trakice kore, a ostatak narezan na klinčiće za posluživanje
1 lovorov list
2 kašike koncentrata paradajza
1 konzerva (400g) paradajza u plodovima
100 ml ribljeg temeljca
75 ml suhog bijelog vina (ili hrvatskog prošeka)
2 kašike bijelog vinskog octa
1 kg mješavine ribe (oguljene i narezane) i plodova mora (oguljeni i cijeli)
20 g svježeg peršuna, sitno sjeckanog, plus dodatak za posluživanje

Za palentu:

35 g neslanog maslaca
700 ml ribljeg ili povrtnog temeljca, ili više ako volite rjeđu palentu
200 g brze palente
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

- Zagrijte 3 kašike maslinovog ulja u velikoj tavi s poklopcem na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte, s poklopcem, povremeno miješajući, 10-12 minuta, dok ne omekša i postane proziran.
- Dodajte 5-6 čehni bijelog luka, ½ kašike sjemenki komorača, 2-3 trakice kore limuna, 1 lovorov list i 2 kašike koncentrata paradajza i kuhajte, stalno miješajući, 1 minutu dok ne osjetite miris luka, a luk bude dobro obložen koncentratom paradajza.
- Dodajte 400 g paradajza, 100 ml ribljeg temeljca, 75 ml suhog bijelog vina, 1 kašiku soli i prstohvat crnog bibera. Kuhajte, bez poklopca, povremeno miješajući i zgnječujući paradajz, 10-12 minuta, dok ne omekša i umak se zgusne, smanjujući se za otprilike polovinu.
- Dodajte 2 kašike bijelog vinskog octa i 1 kg mješavine ribe i plodova mora. Pokrijte tavu i kuhajte 18-20 minuta, dok riba ne bude skuhana, ali još uvijek čvrsta.
- Ako koristite školjke ili dagnje, dodajte ih 5-6 minuta prije kraja kuhanja i bacite one koje se nisu otvorile. Nemojte miješati kako ne biste slomili ribu – povremeno samo lagano protresite tavu.
- Skinite s vatre, uklonite lovorov list i umiješajte 20 g svježeg peršuna.

Priprema palente

- U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite 35 g neslanog maslaca, dodajte 700 ml ribljeg ili povrtnog temeljca, 2 kašike soli i prstohvat crnog papra.
- Kada zakipi, smanjite vatru na srednju i polako dodajte 200 g brze palente, neprestano miješajući.
- Kuhajte, neprestano miješajući, 6-8 minuta dok palenta ne bude kuhana. Ako želite rjeđu konzistenciju, dodajte više temeljca.
- Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i dobro promiješajte. Poslužite palentu u zdjelama, a preko nje stavite brodet, pospite peršunom i dodajte klin limuna.

3. Priganice (Crnogorski loptice od tijesta)

Ove priganice mogu biti i slatke i slane – obje verzije su podjednako ukusne.

Priganice je naziv za ove pržene delicije u Crnoj Gori, dok se u drugim krajevima Balkana nazivaju fritule u Hrvatskoj, miške u Sloveniji, tiganici ili uštipci u Sjevernoj Makedoniji, petulla u Kosovu i Albaniji, a varijacije na uštipke postoje i na drugim mjestima.

Sastojci

10 g instant suhog kvasca
1 kašika šećera u prahu
75 ml mlijeka, zagrijanog
175 g običnog brašna
1 srednje veliko jaje, lagano umućeno
Suncokretovo ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema

- U maloj zdjeli pomiješajte 10 g kvasca, 1 kašiku šećera i 75 ml mlijeka, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
- U velikoj zdjeli, prosijte 175 g brašna i ½ kašike soli. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte smjesu od kvasca, 1 jaje, 25 ml vode.
- Električnim mikserom miksajte dok ne postane glatko i prozračno. Smjesa treba biti gusta. Ako je previše gusta i teško je miješati, dodajte još vode. Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.
- U srednje dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 175°C, ili dok komadić tijesta ne počne odmah frkati kad ga stavite u ulje.
- Kašikom izvadite veliku količinu tijesta, a drugom kašikom oblikujte u kuglicu, pa je pažljivo spustite u ulje.
- Pržite u serijama od 4-6 (nemojte pretrpavati tavu) 2-3 minute, povremeno okrećući, dok ne postanu naduvene i zlatno smeđe.
- Izvadite ih kašikom s rupama i stavite na tacnu obloženu kuhinjskim papirom da ocijede. Poslužite toplo, posuto šećerom u prahu ako želite, uz bijelo sirenje i aprikotski džem, ili bilo koji slatki ili slani prilog po vašem izboru.