Bosanski lonac je jedno od najprepoznatljivijih i najomiljenijih jela u Bosni i Hercegovini, koje u sebi nosi toplinu doma i bogatstvo tradicionalnih ukusa.
Ovaj specijalitet, koji se priprema u istoimenom loncu, pravi je gastronomski doživljaj za sve ljubitelje mesa i povrća.
Priprema bosanskog lonca traži malo strpljenja, ali nagrada je nevjerovatna – sočno, mekano meso u kombinaciji sa sezonskim povrćem koje upija sve sokove i začine.
Za ovaj recept koristi se juneće meso, krompir, mrkva, celer, luk, paradajz i začini poput Vegete, crnog papra, lovora i slatke paprike. Sve se pažljivo slaže u slojeve, zalije toplom vodom i polako kuva u pećnici, a rezultat je jelo puno arome i ukusa koje se topi u ustima.
Ono što ovaj recept čini posebnim je upravo način kuhanja
Sporo i na umjerenoj temperaturi, što omogućava da se svi sastojci sjedine i daju jelu onu autentičnu, domaću notu. Iako je moguće pripremiti bosanski lonac i na šporetu, mnogi vole da koriste pećnicu jer tako jelo ravnomjernije dobije savršenu teksturu i ukus.
Bosanski lonac je jelo koje se savršeno uklapa u hladnije dane jer grije tijelo i dušu. Poslužuje se toplo, najčešće uz domaći integralni hljeb, koji dodatno pojačava zadovoljstvo obroka.
Za sve one koji žele osjetiti pravi duh bosanske kuhinje i upoznati tradiciju kroz ukuse, bosanski lonac je nezaobilazan izbor. Uz malo truda i pažnje, dobit ćete jelo koje će vas vratiti u tople porodične trenutke i obogatiti svaki obrok.
Recept za bosanski lonac (za 4 osobe)
Sastojci:
- oko 700 g junećeg mesa
- 5 krompira (oko 700 g)
- 1-2 luka
- 2 čena bijelog luka
- 3 mrkve
- 120 g korijena celera
- 2 paradajza
- ½ kašičice mljevenog crnog papra
- so po ukusu
- 1 kašičica slatke crvene paprike
- 2 lista lovora
- 1 i ½ kašičica Vegete
Priprema:
Krompir narežite na krupnije kocke, mrkvu na deblje ploške, celer na kockice, a luk na ploške. Bijeli luk sitno nasjeckajte, a paradajz ogulite i narežite. Meso narežite na veće kocke.
Na dno duboke posude stavite sloj mesa. Na njega slažite povrće u slojevima, naizmjenično meso i povrće, završavajući s paradajzom.
Svaki sloj lagano posolite i pospite mljevenim crnim paprom.
Posljednji sloj povrća pospite mljevenim paprom, dodajte Vegetu, slatku crvenu papriku i listove lovora.
Zalijte toplom vodom toliko da prekrije sadržaj u loncu, pazeći da ostane nekoliko centimetara do ruba.
Ugrijte pećnicu na 180 °C.
Lonac stavite na vatru i zagrijte do vrenja. Kada zakuha, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite oko 3 sata. Na pola kuhanja provjerite ima li dovoljno tekućine i po potrebi dodajte još vode.
Posluživanje:
Poslužite toplo u dubljim tanjirima uz domaći integralni hljeb.
Savjet:
Bosanski lonac možete pripremati i na šporetu, na umjerenoj vatri, ali pećnica daje ravnomjerniju pripremu i poseban ukus.