Iftar je poseban trenutak u danu kada se uz porodicu i prijatelje okupljamo kako bismo uživali u bogatom i raznovrsnom obroku. Ovaj iftarski meni donosi tri odlična jela koja će zadovoljiti vaša nepca, a istovremeno pružiti hranjive i ukusne sastojke. Od kremaste supa koja zagrijava, preko arapske maklube koja donosi egzotične okuse, do slatkog čokoladnog tiramisu-a u čaši, ovaj meni će učiniti vaš iftar nezaboravnim.
PREDJELO
Kremasta supa od tikve i đumbira
Sastojci
- 1 glavica luka
- Komadić svježeg đumbira (oko 4-5 cm)
- 800 g tikve
- 2 kašičice maslaca
- 100 g kisele pavlake ili vrhnja za kuvanje
- So i biber po ukusu
- Voda (oko 500 ml)

Priprema
1. Prvo, ogulite luk i đumbir te ih sitno isjeckajte. Tikvu očistite, odstranite koštice i vlaknaste dijelove, a meso tikve izrežite na male kocke.
2. U većem loncu zagrijte maslac i na srednje jakoj vatri propržite luk i đumbir dok ne postanu mekani i mirisni. Dodajte kockice tikve i kratko propržite još 2-3 minute.
3. Poklopite lonac i smanjite vatru, te pirjajte povrće još oko 5 minuta.
4. Prelijte povrće s vodom, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta dok tikva ne postane potpuno mekana
5. Skinite lonac s vatre i sve dobro izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.
6. Dodajte vrhnje, dobro promiješajte i vratite supu na laganu vatru. Posolite i pobiberite po ukusu, a potom kuvajte još nekoliko minuta.
GLAVNO JELO
Arapska makluba
Sastojci
- 4 pileća bataka
- 2 glavice crvenog luka
- 4 čehna bijelog luka
- 1 mala kašičica kurkume
- 1 mala kašičica mljevene crvene paprike
- 1 mala kašičica bibera
- 1 patlidžan
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 3 komada klinčića
- 1 mala kašičica curryja
- 1 velika kašičica paradajz sosa
- Peršun
- 2 krompira
- 1 mala glavica karfiola
- 1 ½ šolje basmati riže
- Ulje za prženje
- Voda

Priprema
1. Rižu operite i prelijte toplom vodom, ostavite da odstoji dok ne završite s pripremama za ostale sastojke.
2. Na vrućoj tavi s malo ulja, pržite krompir koji ste prethodno ogulili, oprali i izrezali na deblje ploške. Krompir treba da porumeni.
3. U istoj tavi, pržite patlidžan izrezan na deblje ploške. Mrkvu isjecite na veće komade i ispržite je na tavi. Od glavice karfiola odvojite 8 manjih komadića i također ih ispržite na ulju. Crvenu i zelenu papriku očistite od peteljki i isjecite na pola, pa ispržite na ulju. Povrće koje ste pržili ostavite na papirnom ubrusu da se ocijedi od viška ulja.
4. U većoj šerpi, ispržite pileće batake da porumene. Zatim dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite vrlo kratko. Dodajte začine, paradajz sos, ½ litre vode i peršun, pa kuhajte još 5 minuta.
5. U veću šerpu stavite prvo pileće batake, zatim prženo povrće i procijeđenu basmati rižu. Prelijte sve temeljcem u kojem su se kuhali bataci i dodajte toliko vode da svi sastojci budu prekriveni. Posolite po potrebi. Poklopite šerpu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
6. Nakon što je jelo skuhano, skinite poklopac i ostavite još 5 minuta da se ohladi. Zatim stavite veliki oval preko šerpe i oprezno okrenite šerpu naopačke, kako biste lagano istresli jelo na oval.
DESERT
Čokoladni tiramisu u čaši
Sastojci (5 osoba)
- Krema
- 3 žumanca
- 110 gr šećera
- 250 gr mascarponea
- 2 kašićice vanilije
- 150 ml slatkog vrhnja
Ganache (aromatizirana čokoladna krema koja se koristi za nadijevanje ili stavljanje na vrh različitih vrsta tijesta za kolače)
- 150 ml slatkog vrhnja
- 120 gr crne čokolade
Ostalo
- 50 ml ohlađene crne kafe
- 15-20 piškota
- Kakao

Priprema
1. Skuhati kafu i ohladiti je. Čokoladu sitno isjeckati, preliti zagrijanim vrhnjem i ostaviti nekoliko minuta, zatim izmiješati da se masa ujednači. Ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Žumanca i šećer pjenasto umutiti, zatim kuhati na pari 3-4 min, neprestano muteći mikserom.Ohladiti pa dodati vaniliju i mascarpone, dobro umutiti mikserom. Na kraju lagano umiješati umućeno slatko vrhnje. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu sa okruglim otvorom. Na dno čaša staviti po 1 kašiku ganache, na to piškote namočene u kafu, zatim mascarpone kremu, ganache, piškote namočene u kafu, kremu, ganache i završiti sa kremom. Posuti kakaom i ohladiti prije služenja.