Ovo jelo nudi bogatstvo okusa i tekstura koje će vas ugrijati i obradovati, idealno za hladne večeri provedene kod kuće.
Uz kremasti sir, svježe povrće, meso i začine, punjeni krompir postaje prava zimska poslastica koja ne zahtijeva puno truda. Tajna ovog recepta leži u jednostavnosti pripreme, uz dodatak začina koji podižu svaki zalogaj na viši nivo.
Sastojci:
- 4 velika krompira
- 100 g krem sira
- 100 g naribanog sira (mozzarella ili cheddar)
- 1 manji crveni luk, sitno sjeckan
- 1 češanj bijelog luka, sitno sjeckan
- 100 g pilećih prsa, sitno nasjeckanih
- 100 g šampinjona, sitno sjeckanih
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- Svježi bosiljak za dekoraciju
- So i biber
Priprema:
Operite krompire, probodite ih viljuškom i pecite na 200°C 45-60 minuta dok ne omekšaju. Ostavite da se malo ohlade.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite crveni luk dok ne omekša. Dodajte bijeli luk, papriku i šampinjone, pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Dodajte pileća prsa i pržite dok ne porumene.
Prepolovite krompir, izdubite sredinu i stavite u zdjelu. Dodajte krem sir, naribani sir i začine, pa dobro izmiješajte. Dodajte dinstano povrće i pileće meso, sve pomiješajte i napunite krompire.
Pospite preostalim sirom. Vratite krompire u rernu na 10-15 minuta dok sir ne porumeni.
Poslužite toplo i dekorišite sjeckanim bosiljkom.
Ovaj kremasti punjeni krompir savršen je za zimske večeri – brzo, jednostavno, a nevjerovatno ukusno