Začinite iftar s pikantnim turskim sarmama: Meso, bulgur i bogatstvo okusa!
Sarma je jedno od omiljenih jela koje često zauzima centralno mjesto na stolu, posebno za vrijeme ramazana. Turske sarme, s posebnim dodatkom bulgura umjesto klasične riže, donose novu dimenziju tradicionalnog recepta, a istovremeno ostaju povezane s dubokim korijenima ove kuhinje.
Bulgur je izuzetno zdrav – bogat vlaknima i hranjivim tvarima koje pomažu probavi i želucu. Ove sarme, u kombinaciji s mljevenim mesom i začinima, pružaju savršen balans zdravlja i okusa, dok čini ovo jelo savršenim za porodičnu večeru, naročito u mjesecu ramazana, kad okupljanja za stolom postaju neizostavna.
Sarme s bulgurom tradicionalno se pripremaju i poslužuju na velikim porodičnim okupljanjima, a miris koji se širi dok se pripremaju odmah podsjeća na bogatu kulturnu baštinu ove kuhinje.
Sastojci za turske sarme s bulgurom:
- 1 velika glavica kupusa
- 400 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili mješavina)
- 200 g bulgura
- 2 glavice luka
- 1 kašičica paste od paradajza
- 2 kašičice mljevene paprike
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice čilija u listićima
- 1 kašičica svježe mljevenog bibera
- ½ šoljice nasjeckanog peršuna
- 2 kašičice nasjeckanog svježeg kopra
- 1 kašičica sušene metvice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 750 ml vode
Priprema:
1. Započnite pripremu tako što ćete kupus staviti u kipuću vodu 8 do 10 minuta, samo da omekša, a zatim ga ohladite i odvojite listove. U međuvremenu, pomiješajte mljeveno meso, luk, bulgur, pastu od paradajza, začine i maslinovo ulje u velikoj posudi. Sve dobro promiješajte kako biste dobili savršenu smjesu.
2. Na dno lonca stavite malo maslinovog ulja i nekoliko vanjskih listova kupusa, kako bi sarme lakše otpale. Započnite punjenje listova smjesom i smotajte ih čvrsto, ali ne previše, jer bulgur treba prostora za širenje tokom kuhanja.
3. U drugom loncu, kombinirajte maslinovo ulje, pastu od paradajza, so i vodu te prelijte sarme smjesom. Kuhajte ih na laganoj vatri oko sat vremena, povremeno dolijevajući vodu po potrebi.
Započnite iftar s ovim predivnim jelom i osjetite kako miris začina i mesa ispunjava vaš dom, unoseći sve čari turske kuhinje u vaše porodično okupljanje.