Slana torta

Torta s makaronima – ukusno i jednostavno jelo za svaku priliku

Autor: Žene.ba
Foto: Coolinarka
Torta s makaronima bolognese je savršen spoj omiljene paste i kremastih sastojaka, koja stvara jedinstven i ukusan obrok.

Ovo jelo je idealno za porodicu ili prijatelje i pruža drugačiji, ali jednostavan način pripreme tjestenine.

Sastojci za 4 osobe:

2 pakovanja makarona
100 ml passate od paradajza
50 ml crnog vina
250 g sira ricotte
3 kašike maslinovog ulja
1 veći paradajz
50 g zelenih maslina bez košpica
2 kašike naribanog sira
Svježi listovi bosiljka za dekoraciju

Priprema:

Sadržaj pakovanja makarona naspite u 800 ml tople vode, dodajte pasirani paradajz i crno vino, pa pustite da zakipi uz lagano miješanje.

Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 minuta, neprestano miješajući. U kalup za tortu promjera 22 cm stavite sir tako da zadrži oblik posude.

/p>

Sir i posudu lagano nakapajte maslinovim uljem, a oko sira rasporedite pripremljene makarone.

Na makarone složite ploške paradajza i masline. Stavite peći u rernu zagrijanu na 200 °C oko 25 minuta.

Posluživanje:

Gotovu tortu pospite listićima svježeg bosiljka i naribanim sirom. Narežite na kriške i poslužite uz salatu po želji. Ovako pripremljena torta je dekorativna, jednostavna i izuzetno ukusna.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba