Ako želiš brz i jednostavan desert koji ne zahtijeva puno kulinarskog iskustva, a uvijek ispadne odlično, banana hljeb je pun pogodak.
Ovaj sočni kolač, koji se peče u obliku hljeba, idealan je način da iskoristiš zrele banane i napraviš poslasticu koja je odlična uz jutarnju kafu, popodnevni čaj ili kao slatki završetak dana.
Dodavanjem cimeta, oraha ili komadića čokolade, banana hljeb postaje prava jesenja delicija.
Sastojci za banana hljeb:
3 zrele banane (što zrelije, to bolji ukus)
2 jaja
120 g rastopljenog maslaca
150 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
200 g brašna
po želji: šaka sjeckanih oraha, čokoladnih komadića ili suhog voća.
Priprema:
Banane dobro izgnječi viljuškom dok ne postanu kašaste. Dodaj jaja, rastopljeni maslac, šećer i vanilin šećer te sve dobro sjedini.
U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i malo soli. Suhe sastojke polako umiješaj u smjesu s bananama, tek toliko da se sve poveže.
Ako želiš, ubaci orahe, čokoladu ili suho voće po izboru.
Smjesu stavi u kalup obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 50 minuta, ili dok čačkalica iz sredine ne izađe suva.
Kad se kolač ohladi, isječi ga na kriške i poslužuj uz omiljeni topli napitak. Mekan i mirisan, s blagom slatkoćom, banana hljeb je desert koji će se rado ponovo praviti.