Bez obzira želite li ih jesti same, koristiti u slasticama ili praviti kesten pire, njihova aroma i tekstura uvijek oduševljava.
Izbor pravih kestena
Za najbolji rezultat ključ je svjež plod. Birajte čvrste, glatke kestene bez oštećenja ili znakova plijesni. Svježi kesteni imaju intenzivniji ukus i jednostavnije se pripremaju.
Priprema prije pečenja
Prije nego krenete u pečenje, važno ih je pravilno pripremiti. Na ravnoj strani svakog kestena napravite plitki rez kako bi tokom pečenja para mogla izlaziti. Zatim ih uronite u hladnu vodu na sat vremena – ovo pomaže da budu mekši i lakše se ljušte.
Pečenje i serviranje
Kestene složite na pleh s rezom okrenutim prema gore i pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatnu, blago hrskavu koricu. Nakon pečenja, zamotajte ih u kuhinjsku krpu na nekoliko minuta – to će im zadržati vlagu i olakšati guljenje. Kada ih ogulite, dobit ćete savršeno mekane, sočne kestene spremne za uživanje uz topli napitak ili omiljeni desert.