Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
To je sushi koji se jede rukama, bez imalo formala, savršena kombinacija slobode i tradicionalnih okusa. Zamislite tanke listove tamnozelenih nori algi u koje se s ljubavlju umotava hrskava, blago ljepljiva riža, a zatim se unutar njih skrivaju najfiniji komadi svježe ribe, kremasti avokado i osvježavajući krastavac.
Dodajte malo začinjene majoneze ili pikantnog umaka i dobit ćete savršenstvo okusa u svakom zalogaju.
Sastojci (za 1 porciju)
- Nori list (pola lista) – 5 g
- Sushi riža (kuhana i začinjena) – 70 g
- Svježa tuna ili losos (narezana na trake) – 40 g
- Avokado (narezan na tanke kriške) – 30 g
- Krastavac (narezan na štapiće) – 20 g
- Pikantni umak ili majoneza – 10 g
- Sezamove sjemenke – 2 g
- Mladi luk (sitno nasjeckan) – 5 g
Priprema
Prvo se na pola nori lista nanese tanak sloj tople riže – pažljivo, ne previše, da se ne raspadne. Zatim se na jedan kraj slože komadići ribe, nekoliko kriški avokada i krastavca, te se prelije s malo umaka.
Sve to oblikujte u rukama u stožac koji je praktičan. Svaki zalogaj je kao mala avantura: hrskava alga, meka riža, sočna riba i svježe povrće.
Njegova draž je u spontanosti i personalizaciji, svaki se može prilagoditi vlastitim željama, baš kao što svaki zalogaj pruža različite nijanse okusa i tekstura.
Za svakog ljubitelja japanske kuhinje, ali i za one koji tek otkrivaju svijet sušija, Temaki je neizostavan zalogaj.
Spajajući tradiciju i ležernost, on osvaja srca i nepce, ostavljajući želju za još.
Prijatno!