Slatki okusi djetinjstva

Slatko od oguljenih šljiva – tradicionalni recept koji oduševljava

Autor: Žene.ba
Foto: Pinterest
Slatko od šljiva jedan je od onih domaćih specijaliteta koji osvaja svojim bogatim ukusom i mirisom.

Priprema ovog slatkog zahtijeva malo pažnje i strpljenja, ali rezultat je vrijedan svakog truda. Donosimo vam jasan i provjeren recept za slatko od oguljenih šljiva sa dodatkom limuna, vanilinog šećera i mirisnog ruzmarina.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (poluzrelih)
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • 1 pakovanje vanilinog šećera
  • nekoliko listova ruzmarina
  • krečna voda (pripremljena od vode i kreča)

Priprema:

Pripremite krečnu vodu tako što ćete kreč otopiti u vodi i ostaviti da se talog slegne.

Šljive oljuštite i stavite da odstoje u čistoj krečnoj vodi kako bi omekšale i izgubile gorčinu.

Nakon nekoliko sati, šljive dobro operite u hladnoj vodi, uklonite im koštice i ostavite da se ocijede na čistoj krpi.

U većoj posudi pomiješajte šećer i vodu toliko da šećer bude prekriven.

Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i počne lagano kuhati.

Dodajte šljive u šećerni sirup i kuhajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.

Tokom kuhanja, lonac nekoliko puta protresite i skidajte pjenu koja će se pojavljivati.

U početku je pjena bijela, a kako se kuhanje bliži kraju, postaje smeđa.

Pred kraj kuhanja dodajte tanke kolutove limuna, nekoliko listova ruzmarina i vanilin šećer. Nastavite kuhati još nekoliko minuta da se okusi prožmu.

Džem je spreman kada dvije kapi soka počnu padati zajedno s kašike.

Sklonite posudu s vatre, pažljivo uklonite pjenu i pokrijte slatko vlažnom krpom.

Ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan slatko sipajte u čiste i suhe tegle, dobro zatvorite celofanom ili poklopcem i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

Umjesto košpice, u svaku šljivu možete staviti četvrtinu jezgre oraha što dodatno obogaćuje ukus.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba