Ledena simfonija okusa

Sfera di Pistacchio: Kremasti pistacio grli aromatičnu, hladnu vaniliju

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Desert savršeno spaja bogatu kremoznost pistacio moussea s nježnim bourbon vanilija gelatom, obavijenim sjajnom pistacio-glazurom.

Svaka komponenta pažljivo je dizajnirana da istakne različite teksture i arome — od hrskavih prženih pistacija do nota bijele čokolade, završno začinjeno malim omjerom morske soli koja naglašava punoću okusa.

Sastojci

Pistacio mousse:

  • 120 g paste od prženog pistacija – baza koja donosi prirodnu orašastu slatkoću i intenzivan pistacio okus
  • 200 ml slatkog vrhnja (35% m.m.) – lagano umućeno do savršene strukture
  • 40 g bijele čokolade, otopljene – za dodatnu kremoznost i blag, slatki kontrast
  • Malo morske soli – balansira i pojačava prirodnu dubinu pistacija

Vanilija-sladoled jezgra:

150 g vrhunskog gelata od bourbon vanilije u polukrutoj fazi 

Pistacio “mirror” glazura i dekor:

  • 60 g bijele čokolade, otopljene
  • 30 g paste od pistacija
  • 2 g listića želatine, omekšane
  • 40 ml vode + 20 g glukoze
  • Grubo mljeveni pistacio i suhe ružine latice za završni štih teksture

Priprema

1. Modeliranje sfere

Umutite slatko vrhnje do mekih vrhova, pazeći da zadrži prozračnu i laganu teksturu. Pažljivo ga sjedinite s pastom od prženih pistacija, bijelom čokoladom i malo morske soli. Dobiveni mousse izlijte u polukugli silikonski kalup, oblikujući tanki sloj koji će savršeno obaviti unutrašnjost.

U sredinu svake polukugle pažljivo utisnite kuglu bourbon vanilija gelata u polukrutoj fazi, što stvara hladno i aromatično srce deserta. Završite s još mousse‑a do krajeva kalupa i zamrznite najmanje 4 sata na −18 °C, kako bi se svi slojevi čvrsto povezali.

2. Glaziranje 

U loncu zagrijte vodu i glukozu do vrenja, a zatim dodajte omekšanu želatinu. Vruću smjesu prelijte preko bijele čokolade i pistacio paste, zatim emulgirajte smjesu do savršeno sjajne, reflektirajuće glazure na oko 30 °C. Otopljenu glazuru pažljivo prelijte preko odleđenih, ohlađenih sfera, stvarajući neodoljiv sjaj i dodatni sloj okusa.

Pospite svježe grubo mljevene pistacije i suhe ružine latice koje daju hrskavost i nježan cvjetni aromatski akcent. Desert servirajte odmah,  kako bi kontrast između kremoznog moussea, hladnog gelata i glatke glazure ostao savršen.

Idealan za ljubitelje laganijih, uravnoteženih okusa. Uživajte!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba