Savršena tjestenina

Recept za super brzu tjesteninu od batata – samo dva sastojka!

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Ako ste ljubitelj batata, obožavat ćete ovaj jednostavan recept za domaću tjesteninu koja se priprema s samo dva sastojka.

Brza, zdrava i savršeno kremasta, bit će prava zvijezda vašeg stola.

Sastojci za tjesteninu:

  • 250 g batata
  • 225 g brašna

Sastojci za umak:

  • 220 g šampinjona
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 kašike parmezana
  • So, biber, peršun

Priprema tjestenine:

- Pećnicu zagrijte na 200°C. Batat prerežite na polovice, izbockajte viljškom i stavite na papir za pečenje. Pecite ga 45-60 minuta dok ne omekša.
- Ohladite batat, pa kašikom izvadite unutrašnjost i izgnječite u pire.
- Pomiješajte pire od batata s brašnom i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte ga po želji i izrežite na male komadiće.
- U kipuću vodu stavite tjesteninu i kuhajte dok ne ispliva na površinu.

Priprema umaka:

- Na malo ulja pržite narezane šampinjone 10-ak minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, miješajte dok se sve ne poveže u kremasti umak.
- Začinite sa soli, biberom i peršunom.

Finalni korak

- Ocijedite kuhanu tjesteninu i pomiješajte s umakom. Poslužite odmah i uživajte u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom obroku!

Ovaj recept je savršena kombinacija brze pripreme i bogatog okusa. Idealno za sve koji žele uživati u zdravom obroku, a pritom ne trošiti previše vremena u kuhinji!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba