Ovi domaći uštipci su gotovi za pola sata, a potrebni sastojci su oni koje većina nas već ima u kuhinji.
Bez puno filozofije, ovo su oni "domaći", mekani uštipci kakve su pravile naše mame i nane. Savršeni su uz sir, ajvar, pavlaku, a odlični su i sutradan, ako ih ostane.
Sastojci (za 3 osobe):
- 1 jaje
- 200 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- oko 1.5 dl jogurta (po potrebi dodati još)
- ulje za prženje
Priprema:
U posudi umutite jaje i jogurt, dodajte so, zatim postepeno brašno i prašak za pecivo. Smjesa treba biti glatka, srednje gusta, da se može grabiti kašikom.
Ulje zagrijte na srednje jakoj temperaturi, ali ga zatim malo smanjite, da bi se uštipci lijepo ispekli i iznutra, a da ne izgore spolja.
Uštipke pržite kašikom, a da se ne lijepe, kašiku prethodno umočite u vruće ulje. Pržite ih dok ne porumene sa svih strana.
Vadite ih na papirni ubrus kako bi upili višak masnoće.
Poslužite tople, uz sir, ajvar, domaći džem, ili onako kako vi najviše volite.
Ako volite da su uštipci malo hrskaviji, umjesto jogurta koristite mlijeko. Za dodatni šmek, ubacite malo sitno sjeckanog peršuna ili naribanog sira u tijesto.