Danas slavimo njen dan

Proslavite Svjetski dan baklave uz recept koji morate probati!

Autor: Žene.ba
Turska baklava, poznata po svojoj hrskavoj kori i slatkom sirupu, jedan je od najprepoznatljivijih deserta na svijetu.

Njena popularnost prešla je granice Turske zahvaljujući izvozu i brojnim specijaliziranim slastičarnicama širom svijeta – od Amerike do Japana. Najbolje mjesto za kušanje ove delicije je ipak Turska, a savršena prilika je baš danas, na Svjetski dan baklave.

Tradicionalno pripremljena od tankih kora punjenih pistacijama ili orasima i natopljenih sirupom, baklava je simbol slatkog užitka i stoljećima je dio turske kulinarske tradicije.

Gaziantep, jugoistočna pokrajina Turske, smatra se prijestolnicom baklave.

Tamo majstori ručno razvlače jufku i između slojeva pažljivo raspoređuju pistacije i maslac, stvarajući baklavu koja je hrskava izvana, a mekana iznutra. Gaziantepska baklava je prvi turski proizvod sa zaštićenim statusom Evropske unije.

Osim klasične verzije, u Turskoj se pripremaju mnoge vrste baklave: havuç dilimi, midye baklava, bülbül yuvası, şöbiyet, sütlü nuriye, te različite rolade poput fıstık sarma i ceviz sarma.

Mladi kuhari unose i moderni dodir, a popularna je i hladna baklava s čokoladom i manje sirupa.

Ako želite isprobati domaću verziju, evo jednostavnog recepta za baklavu s orasima, koji možete prilagoditi svojim željama i koristiti bademe, lješnjake ili druge orašaste plodove:

Sastojci za baklavu:

  • 500 g gotovih kora za baklavu
  • 500 g mljevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera

Sastojci za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Kore pripremite po veličini pleha. Rastopite maslac i premažite njime svaku koru.
Pomiješajte orahe i šećer.
Na pleh stavite po tri kore premazane maslacem, zatim pospite mješavinom oraha i šećera. Nastavite slagati dok ne potrošite sve kore i orahe.
Baklavu prije pečenja isijecite na rombove.
Za sirup, šećer rastvorite u vodi i dodajte limun. Zagrijavajte dok ne postane gust i blago sirupast.
Pecite baklavu na 180°C oko 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da upije prije serviranja.

Bilo da birate klasičnu ili modernu verziju, baklava i dalje ostaje neodoljiv desert koji okuplja ljude i uljepšava svečane trenutke.

Možda je Svjetski dan baklave idealna prilika da i vi osmislite svoju „baklava rutu“ i uživate u ovom poznatom desertu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba