Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti tijesta i bogatstva nježne kreme.
Sastojci
Za choux tijesto:
- 250 ml prokuhane vode
- 100 g neslanog maslaca
- 150 g brašna (prosijano)
- 4 jaja
- Prstohvat morske soli
Za bijelu kremu:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 2 velika jaja
- 100 g šećera od trske
- 50 g prosijanog bijelog brašna
- 1 kašika prave vanilije
Priprema u tri savršena koraka
Choux tijesto
Počnite s otapanjem maslaca u vodi na srednje jakoj vatri. Dodajte malo soli, a zatim prosijano brašno, miješajući energično dok smjesa ne postane gusta i odvoji se od stijenki posude. Ovo je ključno za dobivanje ispravne teksture tijesta. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi prije nego što počnete dodavati jaja.
Svako jaje dodajte polako, dobro miješajući kako biste osigurali glatku i sjajnu smjesu.
Formiranje i pečenje
Kada dobijete savršen oblik tijesta, prebacite ga u slastičarsku vrećicu i oblikujte male kuglice na limu obloženom papirom za pečenje. Pazite da ostavite dovoljno razmaka između svake kuglice jer će se tijesto tokom pečenja širiti.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ne otvarajte rernuu dok se peku kako bi se profiterole ravnomjerno napuhale.
Nakon pečenja, pustite da se potpuno ohlade.
Punjenje kremom
Za kremu, zagrijte mlijeko skoro do vrenja. U međuvremenu, umutite jaja sa šećerom i brašnom do glatke smjese. Polako, uz stalno miješanje, dodajte vruće mlijeko smjesi od jaja. Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte, stalno miješajući, dok se ne zgusne u kremastu konzistenciju. Kada je krema gotova, dodajte vaniliju za dodatnu aromu i pustite da se ohladi do sobne temperature.
Napunite profiterole ovom bogatom kremom, a zatim ih poslužite odmah ili ih ostavite da se potpuno ohlade. Profiterole s bijelom kremom, jednostavne, ali savršeno izbalansirane, pružaju nevjerovatan gurmanski doživljaj.
Hrskavo tijesto i kremasta unutrašnjost u kojoj svaka profiterola priča svoju priču. Prijatno!