Uz nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti jelo koje će zadovoljiti vaša osjetila, a pritom biti lagano i hranjivo.
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa (narezana na trakice)
- 3 kašike sweet chili sosa
- 1 kašika soja umaka
- 1 kašika meda
- 1 kašika sezamovog ulja
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 žuta paprika (narezana na trakice)
- 1 mrkva (narezana na tanke trake)
- 1 glavica brokule (podijeljena na male cvjetove)
- 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
- 1 cm komadić đumbira (nariban)
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 1 kašika sezamovih sjemenki
- Svježi korijander (po želji, za ukrašavanje)
Priprema:
1. Piletinu marinirajte u sweet chili sosu, soja umaku i medu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi upili.
2. U wok ili velikoj tavi zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte sjeckani bijeli luk i đumbir te pržite na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok ne počnu mirisati.
3. Dodajte piletinu u wok i pržite na jakoj vatri 5-7 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne postane sočna.
4. U wok dodajte crvenu i žutu papriku, mrkvu i brokulu. Pržite još 3-4 minute, dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.
5. Na kraju dodajte sezamovo ulje i sezamove sjemenke, dobro promiješajte i kuhajte još 2-3 minute.
6. Poslužite uz kuhanu rižu, pospite svježim korijanderom i uživajte u ovom azijskom delikatesu.
Zašto ćete voljeti ovo jelo?
Piletina u sweet chili sosu savršen je balans između ljutine i slatkoće, a s dodatkom povrća postaje pravi obrok bogat vitaminima. Brzo se priprema, a snaga okusa podići će vaš kulinarski doživljaj na novi nivo.
Uz sočnu piletinu i hrskavo povrće, ovo jelo je odličan izbor za brzi, ali ukusan azijski obrok kod kuće.