Pamuk kiflice su svoje ime dobile s razlogom, tekstura im je tako nježna i mekana da podsjećaju na pamuk. Idealne su za doručak, užinu, poslužiti gostima, ponijeti na put ili ih jednostavno pripremiti kad poželite nešto domaće i ukusno.
Sastojci:
- 900 g brašna (tip 500)
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 2 jaja
- 400 ml toplog mlijeka
- 180 ml ulja
- 1 kašika šećera (za slatku varijantu – staviti 2 kašike)
- 1 kašičica soli
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, ulje, bjelanca (žumanca sačuvajte za premaz), kašiku šećera i kvasac. Promiješajte pa postepeno dodajte dio brašna i so. Tijesto mijesite, dodajući ostatak brašna, dok ne dobijete mekano i podatno tijesto.
Izvadite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko izradite rukama i vratite u nauljenu posudu. Pokrijte najlonom ili čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste. oko 1,5 do 2 sata.
Naraslo tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na manje komade i svaki razvaljajte u oblik pravougaonika ili kruga. Punite ih po želji – sirom, marmeladom, eurokremom, makom ili ostavite prazne.
Umotajte kiflice u oblik polumjeseca i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumancetom i po želji pospite susamom, kimom ili krupnom soli.
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.