Tajni sastojak

Otkrivamo trik: Kako da tjestenina postane savršeno kremasta

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Vjerovatno postoje namirnice koje nikada niste zamišljali u kombinaciji s tjesteninom.

Tjestenina je jedno od najdražih jela širom svijeta – jednostavna je, brzo se sprema i nudi bezbroj mogućnosti.

Bilo da tražite brzi obrok ili nešto što će vas utješiti i zasititi, tjestenina je uvijek dobar izbor.

Ipak, postoji sastojak koji rijetko kome padne na pamet, a čini tjesteninu nevjerovatno kremastom i bogatom.

Prema mišljenju kulinara na internetu, riječ je o potcijenjenom dodatku koji zaslužuje više pažnje.

Radi se o tahiniju – pasti od sezama, za koju je kulinarska spisateljica Audrey Enjoli istakla da daje jelu posebnu dubinu ukusa i orašaste note.

Iako se obično povezuje sa slasticama, odlično se uklapa i u jela s tjesteninom.

Food blogerica Nisha, autorica stranice Rainbow Plant Life, naglašava da tjestenina s umakom od tahinija postaje bogata, kremasta i nevjerovatno ukusna, a priprema traje svega 30 minuta.

U osnovi umaka nalaze se tahini, maslinovo ulje i voda u kojoj se kuhala tjestenina.

Ova kombinacija stvara baršunastu teksturu koja oduševljava, a posebna prednost je što ne sadrži orašaste plodove, pa je pogodna i za one koji imaju alergije. Suptilan sezamov okus daje dodatnu aromu, a jelo se može lako prilagoditi ličnim ukusima.

Nisha u svom receptu spaja tjesteninu i brokulu s umakom od limuna i tahinija. 

Svestran i hranjiv, tahini je mnogo više od dodatka za humus – može postati ključni sastojak u vašoj kuhinji.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba